Iran je u petak odbacio pozive Francuske na otvaranje proširenih pregovora o nuklearnom programu i ocijenio to nemogućim dok zapadne sile ne poštuju njihove postojeće obveze u tom pitanju.

“Ne postoje osnove za pregovore i posebice o pitanjima o kojima se ne može pregovarati”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi, prenosi novinska agencija Tasnim.

Francuska je povišenim tonom u četvrtak upozorila Iran da neće moći izbjeći proširene pregovore, osim obveza sadržanih u ugovoru iz 2015. kojima se pokušava spriječiti Iran da dođe do atomskog oružja.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je na sastanaku europskih ministara vanjskih poslova u Beču ocijenio da “Iran neće moći izbjeći pregovore o tri druge velike teme koje nas zabrinjavaju, a koje se odnose na ulogu zemlje u pitanjima regionalne sigurnosti”.

Tri ostale teme koje je Le Drian spomenuo su budućnost nuklearnih obveza Irana nakon 2025., balistički projektili i uloga Irana u stabilizaciji cijele regije.

Europljani žele spasiti sporazum iz 2015. nakon što se Washington jednostrano povukao u svibnju 2018. jer taj ugovor drži pretolerantnim.

Ghasemi je u petak odgovorio da Europa najprije mora dokazati da može spasiti nuklearni sporazum nakon povlačenja Sjedinjenih Država i njihova ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

“Europske vlasti su do sada ponavljale njihovo stajalište, ali nisu uspjele pružiti potrebna učinkovita jamstva koje očekujemo za zaštitu tog međunarodnog sporazuma”, rekao je glasnogovornik.

Francuska, koja i dalje sudjeluju u sporazumu uz Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu, Njemačku i Europsku uniju je jedan od vatrenih zagovaratelja sporazuma.

Iran je više puta isključio mogućnost sastanka sa Sjedinjenim Državama i nastavka pregovora i istaknuo da poštuje sporazum iz 2015. koji njegove nuklearne aktivnosti dovodi pod strogi nadzor.

Komentiraj