Institucije EU zaziru od plavih potvrda Twittera. Musk dobija ‘košaricu’

Twitter ovog mjeseca predstavlja svoj novi plan plaćene verifikacije računa korisnika, ali institucije Europske unije drže se podalje od kontroverznih plavih potvrda.

Europska komisija i Europski parlament trenutačno ne planiraju platiti Twitteru da bi njihove stotine službenih računa EU-a, uključujući one predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i predsjednice Parlamenta Roberte Metsole , bile verificirane u okviru programa “Twitter Blue”, prema službi za medije.

Poništavajući prethodnu politiku koja je imala za cilj ograničiti dezinformacije, Twitter je rekao da će ovog mjeseca ukloniti naslijeđene plave kvačice koji su služili za potvrđivanje autentičnosti računa vladinih dužnosnika, novinara i javnih osoba osim ako ne plate. U međuvremenu bi se svi korisnici uskoro mogli pretplatiti kako bi dobili nekoć željenu plavu kvačicu.

Najavljen u studenom 2022. nakon što je Elon Musk kupio platformu, plan je izazvao strahove da bi mogao rezultirati valom lažnih računa i porastom lažnih poruka. Irska šefica za privatnost Helen Dixon u ožujku je također upozorila da bi program plaćene provjere potencijalno mogao biti u suprotnosti s Općom uredbom EU-a o zaštiti podataka (GDPR).

I Komisija i Parlament rekli su da “stalno nadziru moguću zlouporabu ili lažno predstavljanje” računa svojih institucija na društvenim mrežama. Glasnogovornik Komisije dodao je da je posebna pažnja posvećena “nekolicini vrijednih računa Komisije, posebno povjerenika”, te da će platformama prijaviti potencijalno lažno predstavljanje.

Nakon što je u veljači poslao popis s više od 350 računa dužnosnika i organizacija institucija EU koji ispunjavaju uvjete, Twitter je većini od 175 službenih računa Komisije dao sivu kvačicu, rekao je glasnogovornik Komisije.

Većina od 60 računa parlamentarnih press službi također je dobila sivu kvačicu, namijenjenu državnim računima. U SAD-u je Bijela kuća ranije rekla da se neće odlučiti za novi program plave provjere.

Dok su neki državni računi s naslijeđenim plavim kvačicama pretvoreni u sive, Twitter tek treba u potpunosti implementirati svoju naizgled kaotičnu novu politiku. Potvrda za New York Times uklonjena je ubrzo nakon što je CEO Twittera Musk uvrijedio novinsku organizaciju, jer je odbila platiti program provjere.

Upitan za komentar, Twitterova adresa e-pošte za medije odgovorila je emojem kakice, saznaje POLITICO.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner