‘Indoguracija’ njemačkog ovčara Majora: Od napuštenog šteneta iz azila do Bijele kuće

Po mnogo čemu će američka inauguracija, koja se održava u srijedu, ići u povijest. Osim što je Joe Biden najstariji predsjednik Sjedinjenih Država, Kamala Harris prva žena potpredsjednica, prva crna osoba i prva osoba indijskog porijekla, još je jedna novost u službenoj predsjedničkoj rezidenciji – u Bijeloj kući prvi će put živjeti udomljeni pas.

Joe Biden i supruga Jill, naime, prije dvije su godine udomili Majora, štenca njemačkog ovčara, prenose američki mediji.

“Od azila do Bijele kuće, nema bajkovitije priče za jednoga psa”, rekla je Kitty Block, predsjednica udruge za dobrobit životinja Humane Society of the United States (HSUS).

Majorova selidba u Zapadno krilo simbol je promjene među Amerikancima koji manje kupuju, a više udomljavaju pse, rekla je Block,

Poklonici životinja nadaju se da će udomljeni pas u prvoj obitelji ‘zacementirati’ trend udomljavanja.

Bidenovi su 2008. u uzgajivačnici kupili njemačkog ovčara Champa. Joe je bio obećao supruzi Jill da će uzeti psa, ako s Barackom Obamom pobijedi na izborima. Obama je isto obećao bio dao svojoj djeci, pa je u Bijelu kuću stigao portugalski vodeni pas Bo.

Aktivisti za zaštitu životinja tada su izrazili nezadovoljstvo što su psi kupljeni, a ne udomljeni. Stoga je obitelj Biden, kad se 2018. odlučila za još jednog ljubimca, po njega uputila u azil.

Raste trend udomljavanja pasa

Statistika kaže da je 2008. godine u Americi 41 posto pasa kupljeno u uzgajivačnicama ili u trgovinama kućnih ljubimaca, a oko četvrtina ih je udomljena. Deset godina kasnije trend se okrenuo: 28 posto pasa bilo je kupljeno, a 36 posto udomljeno.

Pretpostavlja se da su 2020., godine, u kojoj su ljudi bili zatvoreni u svojim domovima, udomljavanja postala još češća.

U nedjelju je ogranak HSUS-a u Delawareu organizirao ‘indoguraciju’ svojem Majoru. Udruga ga je preuzela 2018. kao jednog od šest štenaca iz legla koje je bilo izloženo “nečem toksičnom” u svojoj kući, a vlasnik nije imao novca za liječenje.

Nakon četiri godine bez kućnih ljubimaca u Bijeloj kući, u srijedu se ondje useljavaju dvogodišnji Major i 12-godišnji Champ. Ali moguće je da će biti još njuškica, naime, Bidenovi su rekli da obitelji žele dodati i mačku.

 

Komentiraj