I američki State Department osudio nastup Rogera Watersa u Berlinu

Američki State Department kritizirao je suosnivača grupe Pink Floyda Rogera Watersa zbog njegovog nedavnog nastupa u Berlinu, opisujući nastup kao izuzetno uvredljiv za židovski narod.

Prošlog mjeseca Roger Waters se pojavio na pozornici u Berlinu na svom nastupu noseći dugi crni kaput s amblemom nalik na svastiku tijekom dijela nastupa vezanog uz izvedbu pjesme ‘The Wall’, u kojem Waters zamišlja sebe kao izmišljenog fašističkog diktatora tijekom halucinacije. No Waters je izjavio da se taj dio odnosi na antifašizam, nepravdu i netrpeljivost, te je kritike na njegov račun nazvao neiskrenim i politički motiviranim.

Posebna izaslanica SAD-a za praćenje i borbu protiv antisemitizma, Deborah Lipstadt, koncert je proglasila iskrivljavanjem holokausta i putem Twittera prenijela osudu Europske komisije za borbu protiv antisemitizma.

Prema Reutersu, State Department je podržao njezin komentar i dodao da je koncert Rogera Watersa u Berlinu sadržavao slike koje su duboko uvredljive za židovski narod i umanjuju holokaust, te pri tom dodali: “Dotični umjetnik ima dugu evidenciju korištenja antisemitskih oblika za ocrnjivanje Židova.”

Waters je ponovo odbacio sve optužbe za antisemitizam i objasnio da se njegov prezir odnosi prema Izraelu, a ne prema judaizmu. Također je optužio Izrael da zlorabi termin antisemitizam kako bi zastrašio ljude poput njega kako bi ga ušutkali.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner