HINA/ FENA/ EMANUEL

Hrvatske i bošnjacke stranke razmatraju zajednički nastup na izborima u Republici Srpskoj

Predstavnici HDZ-a BiH i bošnjačkih stranaka iz Republike Srpske razgovarali su u petak u Banjoj Luci o mogućem zajedničkom nastupu na predstojećim općim izborima čime bi, kako vjeruju, mogli osigurati izbor legitimnih predstavnika ta dva naroda i pomoći povratnicima u ovome entitetu.

“Zajedničkim nastupom otvara se mogućnost da proeuropski blok stranaka zajedno s HDZ-om BiH ima dva potpredsjednika, četiri do pet zastupničkih mandata u Narodnoj skupštini, većinu u Vijeću naroda, ali i jedno mjesto u Parlamentu BiH iz Republike Srpske”, rekao je potpredsjednik HDZ-a BiH Davor Čordaš, koji je i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Republike Srpske.

Čordaš je zajedno s potpredsjednikom RS-a Josipom Jerkovićem razgovarao sa zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske Nedimom Čivićem i Admirom Čavkom iz koalicije bošnjačkih stranaka koji na predstojećim izborima planiraju nastupiti kroz proeuropski blok.
“Samo na taj način postoje realni izgledi da proeuropski blok stranaka, zajedno s HDZ-om i još nekim strankama s hrvatskim predznakom koje bi se priključile ovom bloku osvoje znatan broj glasova, negdje oko 30.000. To znači da bi predstavljali značajan čimbenik u uspostavi vlade Republike Srpske zajedno s pobjedničkim strankama iz reda srpskog naroda, a to bi doprinijelo poboljšanju položaja povratnika, kao i veću potporu i pomoć u svim segmentima društva”, dodao je Čordaš.

Sugovornici su pozvali SDP BiH da se priključi ovoj grupaciji kako bi mogli ostvariti još bolji izborni rezultat.
Šef kluba Domovine u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka i zastupnik Nedim Čivić istaknuli su da je apsurdno i pogubno što bošnjačke stranke već osam godina nisu u vlasti, dodajući da se nalaze u vrlo teškom položaju, te da svom narodu mnogo više mogu pomoći ukoliko sudjeluju u vlasti.

Komentiraj