HRT nominiran za europski vrh u SLAPP tužbama

Hrvatska radiotelevizija (HRT) nominirana je za “nagradu” europskog SLAPP natjecanja, koje će obilježiti političare, tvrtke i institucije najsklonije SLAPP tužbama (akronim od “Strategic lawsuit against public participation”), kojima se nastoji suzbiti kritični javni govor, najčešće protiv medija i novinara.

HRT je nominiran u kategoriji “ovisnika godine o tužbama”, jer je tužio cijeli niz medija, a nekoliko je tužbi podnio i protiv vlastitih novinara, od kojih je najpoznatiji Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND).

Natjecanje kojim se nastoji upozoriti na problem SLAPP tužbi u Europi organizira koalicija nevladinih organizacija CASE (Coalition against Slapps in Europe), koja širi svijest o opasnosti koje Slapp tužbe predstavljaju demokraciji.

U nominaciji HRT-a za nečastan naziv najvećega europskog ovisnika o tužbama u prošloj godini podsjea se kako je HRT državna televizija koja je podnijela niz tužbi protiv novinara, od kojih su neki njihovi vlastiti. Riječ je, kažu, o ne manje od 36 tužbi, i to u društvenih klimi izrazito nenaklonjenoj novinarstvu i medijima.

O natjecanju je izvijestila i Europska federacija novinara, te Sindikat novinara Hrvatske.

Komentiraj