Horvat: “Spremni smo na rezanje plaća u javnom sektoru, ali i bez toga opskrba nije upitna”

Mnogi analitičari predviđaju da će gospodarstvo tek doživjeti pritisak uzrokovan koronavirusom, ali ministar gospodarstva Darko Horvat ohrabrujuće je govorio o razrađenim planovima vezanih za pomoć gospodarstvu u novonastaloj situaciji.

O zahtjevu HUP-a koji traži hitne otpise i odgodu plaćanja PDV-a Horvat je rekao kako to nije moguće. Najavio je i kako se radi na drugom setu mjera, ali se još ne zna kad će one stupiti na snagu. Nije nemoguće i rezanje plaća u javnom sektoru, rekao je prilikom gostovanja u Dnevniku.

Aplikacijom do dodatne likvidnosti

Na pitanje koje će se mjere za pomoć poduzetnicima prvo poduzeti, Horvat je rekao kako je već startala aplikacija putem koje poduzetnici mogu zatražiti dodatnu likvidnost kroz HAMAG Bicro, a kroz aplikaciju HZZ-a oni koji su dobili otkaz mogu zatražiti pomoć.

„Dodatna likvidnost osigurat će se kroz HAMAG Bicro, HBOR, HZZ.  Sada je najbitnije poslodavcima dati mogućnost reakcije. Svi oni koju koji mogu zadržati radnike, osigurana im je minimalna plaća. Za one koji to ne mogu, HZZ osigurava naknadu za nezaposlene“, rekao je Horvat za Dnevnik.

Također je potvrdio kako će učiniti sve da ne dođe do prekida opskrbe osnovnih potrepština za život, ali priznaje da im najnovije mjere otežavaju funkcioniranje.

“Nećemo dozvoliti da se brašno i neki drugi ključni proizvodi nestanu. Poslodavcima probleme predstavlja logistika i zabrana napuštanja prebivališta, ali te mjere su nužne”, naglasio je Horvat.

 

Komentiraj