HONG KONG Državni službenici se pridružili prosvjedima, unatoč upozorenju vlasti

Više od tisuću aktivista, većinom odjevenih u crno, okupilo se u subotu u četvrti Mong Kok u Hong Kongu ususret još jednom vikendu prosvjeda protiv vlade u tom kineskom gradu, no počeo je i kontraprosvjede u znak potpore policiji.

Prosvjedi protiv predloženog zakona koji bi omogućio kazneno izručenje Kini postali su sve nasilniji, a policiju se optužuje za pretjeranu primjenu sile i nedostatak zaštite prosvjednika od navodnih napada mafije.

Tisuće pobornika hongkonške policije, uglavnom odjevenih u bijelo, okupile su se na zasebnom prosvjedu u subotu u parku Victoria u četvrti Causeway Bay na hongkonškom otoku.

“Uzrujan sam zbog nasilja koje se događa u Hong Kongu svaki dan. Prosvjednici više ne slušaju niti vladu niti policiju”, rekao je 27-godišnji Evan koji radi za stranu banku u Hong Kongu te je prisustvovao okupljanju.

U nedjelju se planira ponovno održavanje prosvjeda protiv vlade, a aktivisti su pozvali na održavanje masovnog štrajka u ponedjeljak.

Tisuće državnih službenika su se u petak navečer u centru Hong Konga usprotivile upozorenju vlasti da ostanu politički neutralni te su se prvi put pridružili prosvjedima protiv vlade koji su počeli prije dva mjeseca.

U Washingtonu je u petak skupina američkih zastupnika iz obje stranke pozvala administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da zaustavi buduću prodaju oružja i opreme za kontrolu prosvjeda hongkonškoj policiji, optuženoj za pretjeranu upotrebu sile protiv prosvjednika.

Prosvjedi su prouzročili jednu od najozbiljnijih političkih kriza u Hong Kongu otkako je vraćen pod vlast Kine prije 22 godine.

Predstavljaju i do sad najveći izazov za kineskog predsjednika Xija Jinpinga otkako je preuzeo poziciju 2012. godine, a odvijaju se u vrijeme kada je Kina u sve ozbiljnijem trgovinskom ratu s SAD-om te se susreće sa slabljenjem gospodarstva u politički osjetljivo vrijeme.

Komentiraj