HINA/ Denis CERIĆ

HND osudio Vučićevo ponašanje prema novinarima

Hrvatsko novcinarsko društvo osudilo je u srijedu postupak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tijekom službenog posjeta Hrvatskoj drsko i s omalovažavanjem odbio odgovarati na novinarska pitanja o govoru u okupiranoj Glini 1995., što ocjenjuju pritiskom na novinare kakav je nedopustiv u svakom civiliziranom društvu.

“Prigodom odgovaranja na novinarska pitanja u Dvoru na Uni kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsjednik Srbije nazvao je također novinarska pitanja uvredama i harangama. Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj.

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje takav postupak Aleksandra Vučića, te ga podsjeća da je njegova obaveza kao predsjednika države da na pitanja novinara odgovara i da nema pravo novinarska pitanja proglašavati uvredama, harangama niti izmišljotinama i to još pritom tvrdeći neistinu. Političar koji to radi čini pritisak na novinare i medije, što je nedopustivo u svakom civiliziranom društvu”, navidu se u priopćenju HND-a.

HND je osudilo i neslužbeni zahtjev iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Aleksandru Vučiću ne postavljaju pitanja u vezi njegovog govora u Glini. Postojanje takvog zahtjeva, navode, potvrdila su dva medija – RTL i N1.

“Zahtjeve koji ograničavaju njihovu profesionalnu slobodu novinari imaju ne samo pravo nego i obavezu ignorirati. Pitanje o Vučićevom ratnom govoru u Glini u funkciji je njegovog suočavanja s njegovom političkom prošlošću. Ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine niti unapređenja odnosa među dvjema državama”, stoji u priopćenju, kojeg potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Komentiraj