HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

HND osudio odbacivanje prijave za prijetnje novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je najoštrije osudilo odluku Općinskog državnog odvjetništva u Splitu kojom je odbačena kaznena prijava protiv Stipe Perkovića Tabaka, koji je na Indexovoj facebook stranici krajem svibnja novinarima toga portala prijetio ubojstvom.

HND navodi da je zamjenica splitskog općinskog državnog odvjetnika Jelena Maraš donijela sramotnu odluku u čijem je obrazloženju navela da je Perković Tabak na dan kad je slao poruku “slavio rođendan i malo se više popilo”, te su ga “ponijele emocije”, a posebno je naglasila kako je riječ o “višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju”.

U HND-u zaključuju kako je nedopustivo da zamjenica općinskog državnog odvjetnika, kojoj je dužnost provoditi zakone i štititi pravnu državu svojim odlukama, jednoj društvenoj skupini omogućava da bude iznad zakona koji se primjenjuje na ostale građane čime se krši ustavno načelo jednakosti građana pred zakonom.

Takvo tumačenje zakona HND smatra nedopustivim, a stajalište zamjenice općinskog državnog odvjetnika po kojem objavljena tvrdnja da “novinare Indexa treba ubijati” nije ozbiljno zastrašivanje – sramotnim.

“Takve odluke šalju pogrešnu poruku jer ohrabruju one koji novinarima ili bilo kome drugome žele prijetiti smrću. Prema tumačenju zamjenice općinskog državnog odvjetnika neće im se dogoditi ništa ako su ‘višestruko odlikovani branitelji’ i ako ih u situaciji kad malo više popiju – ponesu emocije”, priopćio je HND, pozivajući sve institucije da se, bez iznimke pridržavaju zakona.

HND je najavio da će o toj državnoodvjetničkoj odluci izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje štite slobodu novinarstva.

Komentiraj