HKUD Prigorec obilježava 95 godina koncertom u Lisinskom

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo (HKUD) Prigorec iz Markuševca u subotu će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslaviti 95 godina postojanja koncertom na kojemu će nastupiti više od 200 izvođača.

Na rođendanskom koncertu nastupit će plesači i svirači HKUD-a Prigorec, kojima će se pridružiti i bivši članovi društva, koji sada sviraju u poznatim tamburaškim sastavima i bendovima, kao što su Gazde, ExPanonia, Šarmeri, Od srca do srca, Tamburaši iz Markuševca, Tamburgeri, Stres, Legolas, Plahuteri i drugi, rekao je tim povodom tajnik i voditelj folklorne sekcije Prigorca Ivan Mihovec.

Tamburaškom orkestru pridružit će se i svirači Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, također bivši članovi HKUD-a Prigorec.

Na programu, koji će trajati nešto manje od dva sata, plesači i tamburaši izvest će pjesme i plesove zagrebačkog Prigorja, Zagorja, Moslavine, Podravine, Krapja, Ražanca, itd.

HKUD Prigorec prošle je godine održao mnogobrojne slavljeničke koncerte, nastupe i turneje, među kojima se posebno ističe audijencija kod pape Franje i koncert u Rimu u sklopu talijanske turneje.

Izvođači su, odjeveni u narodne nošnje sudjelovali na audijenciji kod pape Franje, uručili mu poklone, predstavili običaje, nošnje i tradiciju zagrebačkog Prigorja i Podsljemena, podsjetio je Mihovec, te dodao da je u rimskome kazalištu Ghione održan koncert Večer hrvatskoga folklora.

HKUD Prigorec osnovan je 1923. godine i od tada je kontinuirano radilo, s malim prekidom tijekom Drugog svjetskog rata i jednom godinom za vrijeme Domovinskog rata, rekao je u povodu obljetnice predsjednik Prigorca Kruno Patalen.

Društvo danas ima više od 150 aktivnih članova, a djeluje u pet sekcija – mali tamburaši, srednji tamburaši, mali folkloraši, srednji folkloraši te skupina veterana. Najmlađi članovi društva imaju tri godine i plešu u dječjoj folklornoj skupini, a najstariji aktivni članovi društva su sedamdesetogodišnji plesači i plesačice, dodaje Patalen.

Pokrovitelji koncerta, koji će se održati u subotu u KD Vatroslav Lisinski u 18,30 sati, su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Komentiraj