Heiko Maas na komemoraciji najvećeg nacističkog masakra u Italiji

EPA/STR

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas sudjelovao je u nedjelju na komemoraciji povodom 74. obljetnice nacističkog masakra u sjevernoj Italiji, najvećeg koji su nacisti počinili nad civilima u toj zemlji.

Masakr u Marzabottu počinjen je 1944. na brežuljcima u blizini Bologne. Među žrtvama pokolja koji se dogodio između 29. rujna i 5. listopada u Marzabottu i drugim okolnim selima je 316 žena i 216 djece ispod 12 godina, čak i novorođenčadi, stoji na internetskoj stranici općine Marzabotto.

Maas je posjetio memorijalno mjesto na kojem se nalaze posmrtni ostaci 778 civila i partizanskih boraca koje su ubili njemački nacisti te položio vijenac zajedno s talijanskim ministrom vanjskih poslova Enzo Moaverom Milanesijem.

“Kao njemački ministar vanjskih poslova, klanjam se pred žrtvama i njihovim obiteljima u žalosti i sramu”, rekao je Maas.

On je spomenuo i rastući nacionalizam u Europi, rekavši da europske zemlje moraju surađivati kako bi pobijedile “nacionaliste koji zagovaraju izolacionizam” kako bi zajedno spriječile ponavljanje povijesti.

Preživjeli su također sudjelovali na ceremoniji, a neki od njih podsjetili su Maasa na činjenicu da suđenja u odsustvu nacističkim časnicima koji su počinili zločin nisu priznata u Njemačkoj te da nitko nije izručen.

Ferruccio Laffi, 90-ogodišnji muškarac čija je čitava obitelj pobijena u masakru, kazao je da “nijedan počinitelj nije proveo nijedan dan u zatvoru”.

Italija je prije desetak godina osudila 10 bivših pripadnika nacističkih vojnih snaga SS na doživotni zatvor zbog njihove uloge u provođenju najgoreg masakra u Drugom svjetskom ratu na talijanskom teritoriju.

Sudio im je u odsustvu vojni sud u La Speziji i proglašeni su krivima.

Vjeruje se da su u to vrijeme osuđeni živjeli u Njemačkoj.

Komentiraj