HDZ-ovci se ‘posvađali’ oko građanskog odgoja – Jedan tvrdi: “Ništa preko noći”, drugi: “Trebaju ga slušati svi”

Mario Župan, Joso Nekić

U posljednjem, besplatnom izdanju dnevnih novina Zagreb news i Zagreb news koje izdaje Nacional, istaknuti su lokalni HDZ-ovci komentirali uvođenje građanskog odgoja koje je najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a u Skupštini Grada Zagreba, kometirao je kako građanski odgoj nije ništa novog te da je isti već 2019. bio predviđen u kurikulumu.

“Ovo je malo iznenađenje gradske strukture. Vidjeli smo da Grad povlači odluku i da bi to ipak išlo za drugo polugodište. Tu trebamo uključiti struku, profesore, učitelje, ravnatelje i roditelje. To je jedna aktivnost koja nije predviđena u redovnoj nastavi i mislim da nije dobro da se takve odluke donose preko noći”, kazao je Župan za nacionalov Zagreb News.

Na pitanje koje je njegovo stajalište oko građanskog odgoja kojeg neki smatraju svojevrsnim uvođenjem ideologije, Župan je kazao kako “nije za takav način građanskog odgoja za našu djecu u osnovnim školama”.

“Moramo vidjeti što je predlagatelj htio postići. Mi smo samo čuli da bi on uveo građanski odgoj bez konzultacije. Nismo ni u Skupštini o tome raspravljali. Ipak je tu struka, a i roditelji bi trebali dati mišljenje o tome”, poručio je Župan.

Kontradiktorna poruka iz Zadra

Istovremeno, u drugim nacionalnovim besplatnim novinama Zadar news izašao je tekst na istu temu koju je komentirao pročelnik zadarskog Ureda za obrazovanje i školstvo Joso Nekić, također iz redova HDZ-a.

Na pitanje može li se uvođenje građanskog odgoja u škole u dogledno vrijeme očekivati u Zadru, Nekić je kazao kako je isti “već uveden u sve škole u Hrvatskoj kao međupredmetna tema”.

“U nekim gradovima izvodi se kao izvannastavna aktivnost, odnosno izborni predmet. Mislim da se građanski odgoj nepotrebno politizira i na ovakav način zapravo se odmaže osnovnoj ideji. Građanski odgoj je važan i treba tražiti najbolji model kako bi ga slušali svi učenici, a ne samo neki”, poručio je pročelnik Nekić za Zadar news.

 

Komentiraj