HASANBEGOVIĆ “Naša zastava s prvim bijelim poljem i zastava NDH se razlikuju”

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Saborski zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović u četvrtak je u studiju N1 televizije komentirao aktualne političke događaje.

Zbog zastave s prvim bijelim poljem policija je dva puta bila u prostorijama stranke. Ipak, nikakva prijava neće biti pokrenuta. “Ako je to tako, riječ je o važnoj moralnoj i političkoj pobjedi, no nasuprot tom priopćenju, imamo praksu da se godinama sustavno do današnjega dana po službenoj dužnosti kriminalizira i progoni hrvatska povijesna zastava”, kaže Hasanbegović.

Iako tu zastavu mnogi poistovjećuju s NDH, Hasanbegović kaže kako to nije uvriježeno mišljenje. “Sjetimo se kraja srpnja 1990. godine, kad je ta zastava po prvom hrvatskom predsjedniku istaknuta ispred Sabora, kad je do prosinca 1990. isticana kao službena hrvatska zastava. Nekoliko dana nakon toga, izbila je Balvan-revolucija, izbila je pobuna, nakon toga i agresija na Republiku Hrvatsku, koja se opravdavala upravo ovim pseudo argumentom, da se u Hrvatskoj budi ustaštvo. Dakle, ti koji to povezuju s NDH imaju svoje ime i prezime, radi se o specifičnom mentalnom sklopu, koji je nažalost nadživio komunističku Jugoslaviju, prožima hrvatsko društvo i stanovite društvene i političke elite, a to je pokušaj kriminalizacije hrvatskog povijesnog znakovlja uz ovu smiješnu argumentaciju”, objasnio je.

Zastava NDH se od ove, kaže, razlikovala po zome što je u gornjem lijevom uglu imala i specifičnu simboliku’. “U stranačkim prostorijama je, naravno, istaknuta službena zastava Republike Hrvatske. Ovdje je riječ o načelnom simboličkom i političkom činu kako bi se ukazalo na pokušaj kriminalizacije. Nismo to priželjkivali, već imamo ovu bizarnu situaciju. Hrvatska država 2019. postupa po takozvanim anonimnim prijavama zbog isticanja zastave. Ovo nije ni predizborno ni poslijeizborno pitanje, ovo je načelno pitanje i preko odjeka ovog događaja možemo vidjeti vrijednosnu identitetsku konfuziju koja vlada u hrvatskom društvu”, poručio je Hasanbegović.

Komentiraj