Hakirano čak 20 odvjetničkih ureda, od jednog od njih traženo 30 tisuća eura, sve istražuje MUP

Link s hakiranim materijalima jednog odvjetničkog ureda, među kojima su i spisi iz najosjetljivijih afera u koje su uključeni poznati političari, stigao je i do Nacionala, koji je sve prijavio policiji

Do redakcije Nacionala prošlog je tjedna, 28. svibnja, stigao e-mail s opisom “poklon”, u kojem je dostavljen link prema file mailu na kojem se nalaze podaci jednog odvjetničkog ureda.

U tom je e-mailu pisalo sljedeće:

“Imate ovdje sve dokumente s računala odvjetnice (podaci poznati redakciji), inače odvjetnice gđe (podaci poznati redakciji), pa se počastite. Svi dokumenti su autentični i nikakve izmjene nisu rađene. Prijatno.”

Uvidom u sadržaj navedenog linka bilo je odmah prilično jasno da je riječ o hakiranom sadržaju. Nacional se zato odmah potom obratio tom odvjetničkom uredu kako bi ih informirao što se dogodilo. Odgovorna osoba tog odvjetničkog ureda odmah potom potvrdila je da je hakirana te da je sve prijavljeno policiji, ali i otkrila da je osim nje hakirano još 20-ak odvjetničkih ureda te je Nacionalu dostavila podatke o tome kome da u policiji također prijavi slučaj.

Odvjetnica kojoj je hakiran sadržaj kompjutora zbog osjetljivosti slučaja i tajnosti izvida nije željela davati nikakve izjave, ali je Nacional preko drugih izvora doznao da su hakeri od nje tražili 30 tisuća eura u zamjenu za hakirani sadržaj. Budući da im je ona to odbila dati te je umjesto toga slučaj prijavila policiji, kao što su joj i najavili, poslali su materijale Nacionalu, a lako moguće i još nekim medijskim kućama.

Naime, nedavno se u jednom mediju, slučajno ili ne, pojavio članak s dijelovima dokumentacije iz jedne velike afere za koju se može sumnjati da je moguće do njih došla upravo iz tih hakiranih materijala.

Inače, na linku dostavljenom Nacionalu nalazili su se osjetljivi dokumenti iz različitih javnosti iznimno interesantnih afera u koje su involvirane i poznate osobe iz politike, međutim, na tom linku nalazio se i posve privatni sadržaj, kao i veliki dio administracije tog odvjetničkog ureda. Nacional tako primljene informacije neće ni čitati niti koristiti.

Pred ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem sada je zato vrlo osjetljiv zadatak, jer sljedeći put kad neki dokumenti iz tajnih istraga procure u javnost, ako pod hitno ne otkrije počinitelje tog visoko sofisticiranog kaznenog djela, morat će premijeru Andreju Plenkoviću, koji mijenja zakon zbog curenja informacija iz uskočkih spisa, objasniti je li policija ušla u trag hakerima i jesu li informacije objavljene u medijima možda dostavili upravo hakeri.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner