GRLIĆ RADMAN: “Hrvatska će tijekom predsjedanja EU-om podupirati BiH”

Odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine jako su dobri bez obzira na povremene “šumove” koji se mogu javiti u komunikaciji, ocijenio je u subotu u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman na kraju radnog posjeta BiH.

Grlić-Radman se u Sarajevu odvojeno sastao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te sa šeficom bosanskohercegovačke diplomacije Biserom Turković koja je tu dužnost preuzela prošlog tjedna kada je imenovano novo Vijeće ministara BiH.

Pred novinarima u Sarajevu Grlić-Radman je istaknuo kako Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma jasno podupire teritorijalnu cjelovitost BiH i njezinu suverenost te jednakopravnost konstitutivnih naroda.

Dodao je kako će se to jasno pokazati i u predstojećem razdoblju u kojemu Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije jer će biti odlučan zagovornik nastavka euroatlantskog puta BiH.

“Predsjedavanje Vijećem EU daje veliku odgovornost za stabilno susjedstvo a posebice za BiH kao zemlje s kojom Hrvatska ima najdužu granicu”, kazao je Grlić-Radman.

Dodao je kako je stajalište Hrvatske da upravo radi stabilnosti BiH svi njeni konstitutivni narodi trebaju birati svoje predstavnike u tijelima vlasti.

Komentirajući susret s kardinalom Puljićem kazao je kako je iznimno važna njegova borba za opstojnost Hrvata-katolika u BiH u duhu tolerancije kojim pridonosi miru i stabilnosti i održanju dijaloga.

Kardinal Puljić zahvalio je Grlić-Radmanu na posjetu kazavši kako Crkva u Bosni i Hercegovini računa na nastavak potpore Hrvatske opstanku Hrvata u BiH.

“Jasno sam poručio: nemojte se umoriti jer se mi sami teško možemo izboriti za stabilnost, ostanak i opstanak na ovim prostorima”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kao goruće pitanje za Hrvate u BiH kardinal Puljić je izdvojio problem jednakopravnosti.

“Zato što sada Hrvatska predsjedava EU-om treba pomoći da i ova zemlja postane normalna a neće postati normalna ako ne bude jednakih prava”, kazao je Puljić.

Komentiraj