Grbin: “Krivci za zločin u Zagrebu nisu privedeni pravdi zbog spisa na kojem je potpis V.Š.”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je posljednje izjave predsjednika Zorana Milanovića te ponovio kako je stav SDP-a da se u Srebrenici dogodio genocid kao i strašan zločin u Zagrebu u kojem je stradala obitelj Zec.

“Da je sve ovo što je jučer izgovorio predsjednik, rekao bilo tko drugi, rekao bih da je stav SDP-a da se u Srebrenici dogodio genocid i to nemam potrebu više objašnjavati. Stav SDP-a je da se prije 30 godina u Zagrebu dogodio stravičan zločin, da je jedna obitelj izvučena iz svog doma, ubijeno je dijete koje je pokopano na obroncima Sljemena i ostavljeno da trune i da to nije pitanje odštete i da to nije fiškalski stav natezanja s nekime hoće li se isplatiti kuna više ili manje, već da je to odgovornost države i društva da se takvim zločinima suočimo i da krivce privedemo pravdi. Ovdje krivci nisu mogli biti privedeni pravdi zbog jednog spisa na kojem je potpis V.Š.”, kaže za N1.

“Inicijali V.Š. zaustavili su progon ubojica”

Rekao je i kako je predsjednik govorio i o drugim stvarima, među kojima je kazao i kakose  za genocid ne može kriviti narod.

“Ne može hrvatski narod biti genocidni narod, ne može srpski narod biti genocidni narod, ne može njemački narod biti genocidni narod. Oni koji su počinili genocide imaju ime i prezime. Oni koji su počinili zločine, ratne zločine, druge zločine, imaju ime i prezime. Hrvatska država je propustila napraviti što je bilo potrebno i to je poruka koju treba poslati u slučaju obitelji Zec. Netko je, zbog svoje nacionalne pripadnosti, u mraku zagrebačke noći izvučen iz doma i mučki ubijen i ostavljen da trune na obroncima Sljemena. To nije pitanje odštete nego velike društvene odgovornosti. Naravno da je zločina bilo i drugdje, mi to obilježavamo, sudjelujemo i u Koloni sjećanja, komemorimao zlo koje se dogodilo u Škabrnji, odlazimo u Jasenovac pokloniti se onima koji su tamo stradali, onima koji su nevini dobili metak, prerazni su im vratovi… mi se žrtvama moramo pokloniti”, veli.

“Što je predsjednik trebao ili nije trebao reći je pitanje koje ćete postaviti njemu. Moj osobni stav, ali i stav stranke kojoj sam na čelu je ovo što sam rekao. Zločinci nisu kažnjeni i to je odgovornost države. Ali ne samo da nisu kaženjni, neki od njih su u HDZ-ovoj nomenklaturi 90-ih i napredovali. Ponovit ću, na spisu koji je trebao rezultirati kažnjavanjem onih koji su priznali ubojstvo obitelji Zec, su stajali inicijali V.Š. koji su zaustavili progon ubojica”.

O novom šefu zagrebačkog SDP-a

“Upravo je kolega Viktor Gotovac u subotu navečer rekao da se jedna od ulica u Zagrebu treba nazvati po Aleksandri Zec. On je govorio i o brojnim drugi stvarima koje se tiču funkcioniranja Zagreba, ali očito njegova izjava koja se tiče Trga maršla Tita izazvala najveću pažnju javnosti i medija”, kaže,

“Što se nas tiče Tito je simbol antifašističkog pokreta u kojem je Hrvatska oslobođena od onih koji su činili strašne zločine. Osoba kao što je on treba biti obilježena u glavnom gradu Hrvatske. Hoće li se to dogoditi ili neće to ne može odlučiti sam SDP. Da, ja mislim da on treba imati svoje mjesto među zagrebačkim ulicama i trgovima. No ponovit ću, Gotovac je govorio o brojnim drugim stvarima, ali vi ste se uhvatili ove teme. Stoga, kada Hasanbegović govori o jadu i bijedi na ljevici, i on bi se trebao sjetiti da je njegov program, za razliku od programa gospodina Gotovca, koji ima brojne druge stvari, uključivao samo micanje tog imena iz Zagreba”, kazao je šef SDP-a za N1.

Komentiraj