Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić poručio je u petak na konferenciji za novinare da će se gradske vlasti boriti svim legalnim sredstvima protiv gradnje spalionice smeća nadomak Koprivnice.

“Kad je Grad, prije otprilike dvije godine, priveo kraju svoje sudske sporove s tvrtkom Piškornica, tada smo očekivali da ćemo dobiti moderno regionalno odlagalište na kojem će se gospodariti otpadom prema najvišim ekološkim standardima. Ukoliko se navedeni standardi neće primjenjivat, naša podrška Regionalnom centru za gospodarenje otpadom bit će dovedena pod upitnik”, rekao je Jakšić koji je današnju konferenciju za novinare sazvao zbog informacija u medijima da se na Piškornici ili nadomak nje planira graditi spalionica smeća, odnosno energana.

Prema riječima gradonačelnika, unazad dvije godine projekt Piškornica nije pomaknut s mrtve točke, odnosno “svjedočimo dovoženju sve većih količina otpada na prostor koji je udaljen tek nekoliko kilometara od središta Koprivnice”.
Osvrnuvši se na priče o gradnji spalionice, gradonačelnik Koprivnice je kazao da u ovom slučaju ne bi smio biti važan profit, nego zdravlje ljudi.
“Ne želimo da Koprivnica bude prvi grad u Hrvatskoj koji će dobiti spalionicu smeća. Ako se radi o dobrom projektu, neka ga realiziraju u Križevcima, Vinkovcima ili Đurđevcu. Napominjem, tvrtka Piškornica nije privatno poduzeće, nego javno u vlasništvu četiri županije i jedne općine. Stoga joj na prvom mjestu mora biti zdravlje ljudi i briga za okoliš, a ne stvaranje profita”, naglasio je Jakšić.

Poručio je kako “nitko normalan” ne može graditi spalionicu pored tvornice dječje hrane i tvornice lijekova, kraj jedine “multinacionalke “u Hrvatskoj koja nema sjedište u Zagrebu.
“Trebamo jasne odgovore što se planira s odlagalištem otpada na Piškornici. To je stvar od javnog interesa koji nadilazi striktno poslovni interes”, rekao je, među ostalim, Jakšić.

Komentiraj