“Gradit ćemo nuklearno oružje ako to učini Iran”

Autor:

epa06616113 US President Donald J. Trump (R) holds up a chart of military hardware sales as he meets with Crown Prince Mohammed bin Salman (L) of the Kingdom of Saudi Arabia in the Oval Office at the White House in Washington, DC, USA, 20 March 2018.  EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Saudijska Arabija razvit će vlastiti nuklearni arsenal ako to učini Iran, upozorio je ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir u srijedu dok rastu napetosti u regiji pošto je američki predsjednik objavio da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog  sporazuma s Iranom.

Na pitanje američkog kanala CNN o mogućnosti da Rijad izradi vlastitu bombu ukoliko Teheran iskoristi američko povlačenje iz sporazuma iz 2015. kako bi nastavio razvijati svoj nuklearni program, Džubeir je rekao da će u tom slučaju i njegova zemlja učiniti sve da stekne nuklearni kapacitet.

To nije prvi put da je službeni Rijad najavio da će pokrenuti vlastiti nuklearni sporazum jer je u ožujku na tu mogućnost upozorio i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Saudijska Arabija, zemlja sunitskog islama, zakleti je neprijatelj šijitskog Irana i dvije se zemlje bore na suprotnim stranama u sukobima u Siriji i Jemenu.

Saudijski šef diplomacije optužio je u srijedu Teheran da “izvlači korist iz prihoda koje je ostvario kada su mu ukinute sankcije i da tim sredstvima destabilizira regiju”.

Saudijska Arabija već dugo navodi da će pratiti razvoj iranskog nuklearnog naoružanja, ali ta izjava saudijskog ministra vanjskih poslova stiže dan nakon američke odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest sila i kojim se obvezao zauzadati nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Službeni Rijad koji nikada nije skrivao ograde prema sporazumu iz 2015., odmah je pozdravio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa, svog velikog saveznika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.