foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ iš

Grad Zagreb mora predati podatke o višemilijunskim isplatama odvjetnicima od 2012. do 2016.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je rješenje kojim se Gradu Zagrebu nalaže da preda ukupne podatke o isplatama više desetaka milijuna kuna odvjetnicima i odvjetničkim društvima angažiranim od 2012. do kraja 2016.

Povjerenica za informiranje time je poništila rješenje Grada Zagreba kojim je bio odbijen zahtjev zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića za dostavu informacija o ukupnim isplatama svakom od odvjetnika i odvjetničkih društava tijekom tog razdoblja.

Grad Zagreb je zahtjev odbio navodeći kako traženi podaci predstavljaju poslovnu tajnu, no povjerenica za informiranje smatra suprotno.

“U konkretnom slučaju informacije koje žalitelj (Hrvoje Šimić) traži predstavljaju informacije o raspolaganju javnim sredstvima u smislu odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama, što znači da u konkretnom slučaju tijelo javne vlasti nije bilo dužno provoditi test razmjernosti i javnog interesa u odnosu na dio informacije iz koje je razvidno kome i u kojem iznosu su izvršena predmetna plaćanja. Naime, raspolaganje javnim sredstvima u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama uključuje pravo na informaciju o iznosu te imenu i prezimenu osobe kojoj je izvršena isplata”, navodi se u rješenju povjerenice Anamarije Muse.

Kako Hina saznaje, Grad Zagreb je iz proračuna samo tijekom 2012. za ”intelektualne usluge – troškove zastupanja” za dvadesetak angažiranih odvjetnika i odvjetničkih društava isplatio čak 8,2 milijuna kuna.

Među odvjetnicima i odvjetničkim društvima odabranim za zastupanje Grada Zagreba bili su, između ostalih, najveće hrvatsko odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, Mađarić i Lui, Sučević i partneri, Leko i partneri, Zajednički odvjetnički ured Frane Letica i Dalija Orešković, Krešimir Krsnik i Anita Hukelj.

Grad Zagreb je i tijekom 2013. odvjetnicima isplatio 8,2 milijuna kuna, a tijekom 2014. rekordnih 10,4 milijuna. U 2015. isplaćeno je oko 8,5 milijuna kuna, a tijekom 2016. i ove godine je, prema podacima danima na uvid Hini, odvjetnicima bilo isplaćeno nešto manje. Konkretno, prema podacima, u prva četiri mjeseca ove godine “za intelektualne usluge – troškove zastupanja” odvjetnicima i odvjetničkim uredima plaćeno je 1,92 milijuna kuna.

S druge strane, kako se navodi u odgovoru Stručne službe gradonačelnika Milana Bandića, odabir odvjetnika i njihove naknade određuju se, između ostaloga, prema ”potrebi za zastupanje” i propisanoj ”tarifi o nagradama i naknadi”.

”Prilikom odabira odvjetnika uzimaju se u obzir vrste predmeta u kojima se pokazuje potreba za zastupanje, ugled, stručnost i uslužnost odvjetnika kao i dosadašnje iskustvo u suradnji s istima – prije svega poštivanje i uredno izvršavanje svih ugovornih obaveza preuzetih sklopljenim ugovorom. Odvjetnicima Grad Zagreb plaća naknadu za rad sukladno Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, uvažavajući pritom stavove i mišljenja Hrvatske odvjetničke komore”, zaključuje se u odgovoru.

Komentiraj