HINA/ Daniel KASAP

GRAD ZAGREB 'Kino Europa mora se obnoviti, nema prenamjene sadržaja'

Grad Zagreb poručio je u subotu da je nužna obnova Kina Europa, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost, izrazio je žaljenje što je Uprava kina, na čelu s Borisom T. Matićem, odlučila Festivalu židovskog filma zatvoriti vrata.
“Ovu činjenicu nije potrebno komentirati”, priopćio je zagrebački Gradski ured za kulturu.
Uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), koji upravlja tom kinodvoranom, odlučili su zatvoriti kino Europa nakon što su u petak primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. Zbog zatvaranja kina, svečano otvorenje Festivala tolerancije – JFF Zagreb u nedjelju premješteno je u Studentski centar (SC)
Kino prijaviti na europske fondove
Ured navodi kako je namjera Grada kino prijaviti na europske fondove, a  na tragu  pozitivnih primjera Prirodoslovnog, Etnografskog i Tehničkog muzeja. “Za tu proceduru važno je vlasništvo i posjed nad nekretninama. O tome svjedoči i primjer HPM-a gdje smo povukli 4,8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Svakako treba istaknuti da se radi o zaštićenom objektu te da nema niti govora o prenamjeni objekta u neke druge sadržaje koji nisu vezani za kinoprikazivačku djelatnost”, ističe Ured.
Potvrdio je da je gradski Ured za imovinsko-pravne poslove 28. ožujka uputio dopis zakupniku Kina Europa kojim traži predaju poslovnog prostora te da desetogodišnji ugovor o zakupu prestaje 1. lipnja, istekom ugovorenog roka.
“S obzirom da je očevidima, ali i prema zahtjevima zakupca zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja objekta što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, navodi se u dopisu, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posljetitelja i povećava troškove grijanja te .je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta”, priopćio je zagrebački Gradski ured za kulturu.

Komentiraj