‘Grad od pare’: Posljednja knjiga slavnog Carlosa Ruiza Zafóna objavljena na hrvatskom

Carlos Ruiz Zafón svojim je romanima stvorio jedinstven svijet koji se s pravom naziva zafonovskim. U njemu se isprepleću uzbudljivi zapleti, ljubavne storije te obožavanje knjiga i pisanja.

‘Grad od pare’, posljednja knjiga koju je Zafon napisao, u jedanaest priča razotkriva tajnu karte svijeta koju su, između ostalih, docrtavali i Cervantes i Gaudí. Riječ je o ljubavnom pismu nenadmašnog majstora pripovijedanja čitateljima kojim se oprašta od svoga svemira od pare.

Knjigu “Grad od pare” na hrvatski je prevela Ela Varošanec Krsnik, izlazi u nakladi Frakture, a od četvrtka je u pretprodaji.

Ruiz Zafón bio je jedan od najčitanijih pisaca u Španjolskoj, a međunarodno je postao poznat 2001. godine objavom romana “Sjena vjetra” (La sombra del viento) čija se radnja odvija u starim i tajnovitim ulicama njegove rodne Barcelone. Ta kriminalistička, ljubavna i povijesna priča smještena je u razdoblje pedesetih godina 20. stoljeća i prvi je od četiriju romana iz serije “Groblje zaboravljenih knjiga”, preveden na četrdesetak jezika.

Nastavak “Sjene vjetra” bio je roman “Anđelova igra” objavljen 2008., a kasnije su uslijedili “Zatočenik neba” i “Labirint duhova”, njegova posljednja knjiga objavljena 2016. godine. Živio je u Los Angelesu od 1994. godine privučen kinom i Hollywoodom gdje je radio kao scenarist. Preminuo je u lipnju 2020. godine.

Zafónovi romani u Hrvatskoj su objavljeni u nakladi Frakture. Uz roman “Sjena vjetra”, objavljen u prijevodu Maje Tančik, “Anđelovu igru” i “Zatočenika neba” (oba je prevela Silvana Roglić) te “Labirint duhova” (Ela Varošanec), ističu se i “Princ magle”, “Rujanska svjetla”, “Ponoćna palača” i “Marina”, hrvatskim čitateljima poznati u prijevodu Silvane Roglić.

Komentiraj