Grad Čakovec

Grad Čakovec će integrirati manjine prema njemačkom iskustvu

Gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač, odradio je radni posjet njemačkom gradu Schrambergu.

Sporazum o prijateljstvu ova dva grada potpisan je davne 1989. godine, a prilikom samog posjeta gradonačelnik Kovač čestitao je kolegi Thomasu Herzogu na obilježavanju 150. obljetnice grada Schamberga.

Radni posjet bio je izvrsna prilika za razmjenu vrijednih iskustava inkluzije nacionalnih manjina, procesa koji je grad Schramberg vrlo kvalitetno proveo. Kako je poznato, Čakovec, kao i cijelo Međimurje ponosi se kulturološkom različitošću, koja donosi i brojne izazove.

“U Čakovcu kontinuirano radimo na integraciji nacionalnih manjina u društvo i kulturu jednakosti te planiramo dodatnim aktivnostima ubrzati proces prilagodbe. U ovome radnom posjetu njemačkom gradu Schrambergu, gradu prijatelju Čakovca, prikupili smo vrijedna iskustva tamošnje vlasti u edukaciji i prihvaćanju imigranata. Schramberg je dokaz da ljudi koji dolaze iz posve drugačijih kultura mogu postati aktivni članovi zajednice u kojoj će graditi uspješan život i bolju budućnost za sve sugrađane. Prilagodbom njihovih iskustava, osmislit ćemo bolje načine za suočavanje s izazovima uključivanja pojedinaca u društvo, bez obzira na podrijetlo. Siguran sam da će Čakovec s vremenom postati uzor-zajednica za nacionalnu razinu i rado ćemo pomoći svim gradovima koji žele aktivno poboljšati uvjete života za sve svoje građane“, poručio je Stjepan Kovač.

Gradonačelnik Schramberga poručio je kako s Čakovcem bilježi odličnu suradnju, a posebno mu je drago što mogu znanjima i iskustvom doprinijeti rješavanja zajedničkih izazova.

“Naši gradovi su uistinu slični i iznimno mi je drago što veći dugi niz uspješno surađujemo. Gradonačelnik Čakovca u našem je gradu uvijek rado viđen gost i stojim mu u svakom trenutku na raspolaganju za sva pitanja i savjete, osobito kod vrlo osjetljivog pitanja integracije nacionalnih manjina”, rekao je Thomas Herzog.

Komentiraj