GOST KOLUMNIST: FAKHRADDIN GURBANOV: Vrijeme je za pravednost i solidarnost

Nejednaka i nepravedna raspodjela među zemljama u razvoju i razvijenim zemljama izaziva zabrinutost. Neke zemlje gomilaju više cjepiva u odnosu na stvarne potrebe. Jasno je da će se u takvim okolnostima druge zemlje suočiti s nedostatkom cjepiva

Od 1950. svake se godine 7. travnja obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Važnost zdravlja postala je još značajnija u današnje vrijeme dok živimo u pandemijskom razdoblju. Od samog početka pandemije, covid-19 – uljez u naš uobičajeni život – utjecao je na gotovo sve. Gospodarski, socijalni i politički segmenti pogođeni su upravo ovim virusom koji se nastavlja širiti po svijetu već više od godinu dana.

Pandemija nas je natjerala da preispitamo općeprihvaćene vrijednosti, ideale, moralne i kulturne norme. Živimo u paradoksalnoj stvarnosti, ambivalentnosti. Diskriminacija se ukorijenila u našem društvu. Od samog početka stvaranja naše je društvo podijeljeno na bogate i siromašne, jake i slabe. Odgovor na to bili su jedinstvo i solidarnost. Diskriminacija na temelju rase, boje kože, porijekla ili nacionalnog ili etničkog porijekla sada ima i novu dimenziju – koronavirus. Covid-19 još jednom dokazuje socijalnu nepravdu. Dok se ljudi širom svijeta bore protiv koronavirusa, mi promatramo igre moći i politike oko vakcinacije.

Zdrav razum u današnje vrijeme je rijedak koncept. Nejednaka i nepravedna raspodjela cjepiva među zemljama u razvoju i razvijenim zemljama izaziva veliku zabrinutost. Neke zemlje gomilaju nekoliko puta više cjepiva u odnosu na svoje stvarne potrebe. Jasno je da će se u takvim okolnostima druge zemlje suočiti s nedostatkom cjepiva.

Azerbajdžan je bio među prvim zemljama koje su pokrenule globalne napore protiv pandemije covida-19. Pokrenuo je samit Turskog vijeća u travnju 2020., samit Pokreta nesvrstanih u svibnju 2020. i posebno zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA) na razini šefova država i vlada u prosincu 2020. godine. Azerbajdžan je također bio među prvim zemljama koje su dale podršku i pridružile se inicijativi COVAX.

Odgovorne radnje Azerbajdžana: dobrovoljni prilozi Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te pružanje izravne humanitarne i financijske pomoći za više od 30 zemalja u njihovoj borbi s koronavirusom.

Druga godina pandemije covida-19 nastavlja vršiti ogroman pritisak na zdravstvene sustave širom svijeta. Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja bio je posvećen “izgradnji pravednijeg i zdravijeg svijeta”, a pitanje jednake i poštene raspodjele cjepiva od iznimne je važnosti za ovaj cilj.

Podržavajući pravednost u raspodjeli cjepiva, predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev iznio je nacrt rezolucije – “Osiguravanje pravednog, pristupačnog, pravodobnog i univerzalnog pristupa cjepivima kao odgovor na pandemiju koronavirusne bolesti” – na UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus objavio je na svom Twitteru objavu ukazujući na financijsku potporu Azerbajdžana globalnom odgovoru na epidemiju covida-19, suradnju s WHO-om, zalaganje za pravičnost i solidarnost u raspodjeli cjepiva.

Ova inicijativa trebala bi postati model suradnje i solidarnosti kao odgovor na pandemiju. Samo zajedno ćemo prevladati pandemiju i vratiti se normalnom životu.

Jednom davno starca su pitali: “Koje su najbolje osobine čovječanstva?”. “Pa, jednom mi je filozof rekao da postoje dvije. Jednu je on zaboravio, a drugu mi je rekao. Ali da vam pravo kažem, otad sam i nju zaboravio”.

Ne zaboravimo koje su osobine čovječanstva, osobine koje nas definiraju kao ljudska bića.

Komentiraj

Source:Fakhraddin Gurbanov