Gospodarski forum u Davosu: Merkel pozvala na “ravnomjernu” raspodjelu cjepiva u svijetu

Angela Merkel je u srijedu pozvala na “ravnomjernu” raspodjelu cjepiva u svijetu u borbi s pandemijom covida-19 dok među zemljama raste konkurencija zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija.

“Važno je imati ravnopravnu raspodjelu (…) u ovom trenutku slabe raspoloživosti cjepiva”, rekla je njemačka kancelarka na gospodarskom forumu u Davosu koji se ove godine održava virtualnim putem.

“Sada sam još sigurnija nego prije (…) da moramo izabrati multilateralni put i da protekcionizam neće riješiti problem” pojedinačnog pristupa cjepivu, ocijenila je Merkel.

Merkel je dala izjavu dok je njezina vlada na meti javne kritike zbog spore kampanje cijepljenja u Njemačkoj kao posljedice smanjene isporuke doza i dok Europska unija planira ubuduće bolje kontrolirati izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju na druga područja i u druge zemlje.

Zemlje u razvoju strahuju pak da će se preko njihovih leđa prelomiti utrka koja se trenutačno vodi na međunarodnom planu jer su ih industrijski razvijene zemlje zanemarile u raspodjeli cjepiva za covid-19.

 

Komentiraj