Google planira izbaciti kolačiće ‘treće strane’ u svojoj tražilici

Unsplash/Duncan Meyer

Google planira izbaciti korištenje kolačića od ‘treće strane’ u svojoj poznatoj internetskoj tražilici Chrome, piše engadget.com.

Projekt bi trebao biti proveden do 2022. godine, što će sigurno naići na odobravanje mnogih potrošača i korisnika interneta. Agencija britanske vlade Competition and Markets Authority je nakon ove najave izrazilo zabrinutost da bi taj potez mogao izazvati novu reakciju te “postati još više usredotočen na Googleov sustav i na trošak njegovih konkurenata”. 

Poznata tehnološka kompanije je još 2019. godine pokrenula projekt Privacy Sandbox. Projekt je imao cilj izbaciti kolačiće ‘treće strane’, koji često omogućuju pratnju korisnika na internetu. Spominje se i kako bi to utjecalo na izdavače, medije i tržište digitalnog marketinga. 

Iz Googlea su prokomentirali rane kritike, rekavši kako bi na ovaj način “pokušali uravnotežiti zakone o privatnosti”. Tvrtka namjerava i dalje podupirati oglašivače, tvrtke, izdavače, institucije te su, kažu, otvoreni za suradnju i razgovor.

Komentiraj