Good France gala večera uz cheficu Anu Grgić Tomić i čokolatijera Claudea Krajnera

Autor:

Arhiva hotela Esplanade

Jedinstvena gurmanska proslava Goût de/Good France vraća se nakon godinu dana stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa. Održat će se u restoranu Zinafandel’s u četvrtak, 21. listopada, u 20 sati.

Ove će se godine Good France slaviti četiri dana, između 14. i 22. listopada, a održat će se i nekoliko događanja diljem Hrvatske kao što su Okus Francuske: francuski chefovi na festivalu Taste the Mediterranean, Masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade te Uvod u kušanje čokolade u Francuskom institutu.

U središtu pozornosti ove godine pokrajina je Val de Loire, poznata po umijeću lagodnog i dobrog življenja. Poseban je naglasak na održivoj gastronomiji, a u tu priču idealno se uklapa restoran Zinfandel’s, koji je nedavno primio prestižnu zelenu Michelinovu zvjezdicu za održivi koncept.

Na Goût de/Good France večeri jela će pripremati chefica Ana Grgić Tomić i čokolatijer Claude Krajner.

“Veselim se nastavku ove globalne inicijative i suradnji sa chefom Claudeom Krajnerom na našoj gala večeri. iljevi večere Good France uključuju povezivanje s lokalnim proizvođačima, etičko ugostiteljstvo i kuhanje bez stvaranja otpada te učenje o okusima. Na svemu tome već godinama radimo i osobito me veseli što je ove godine Michelin prepoznao naše napore u smjeru održivosti te dodijelio restoranu Zinfandel’s prvu zelenu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj”, istaknula je chefica Ana Grgić Tomić.

Chefica Ana Grgić Tomić za početak večere priprema praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima te frangipane od badema. Slijedi gala večera od pet sljedova: tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina, nazaobilazan klasik francuske kuhinje – puževi u umaku od Pernoda i maslaca sa začinskim biljem, posluženi uz heljdu s kremom od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera – ovi okusi odvest će vas na pravo gastronomsko putovanje Francuskom. Gost večeri Claude Krajner za ovu će priliku kreirati neodoljivi mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom, koji će savršeno zaokružiti doživljaj.

Restoran Zinfandel’s šestu godinu zaredom u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike u Zagrebu i Francuskim institutom te festivalom Taste the Mediterranean najavljuje sudjelovanje u globalnoj inicijativi Good France, koja i ove godine na pet kontinenata slavi francusko kulinarsko umijeće.

Chefica Ana Grgić Tomić mlada je, ali iskusna. Gotovo devet godina na čelu je Zinfandel’sa, jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, šarmantnog francuskog Le Bistroa te Esplanade Cateringa. Nastavlja slijediti tradiciju Esplanadine kuhinje, prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih su godina zadivili brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade te članove kraljevskih obitelji poput švedskog kralja i kraljice, japanskog princa i princeze, princa Saudijske Arabije, kraljevskog para iz Danske i mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na njenu domišljatost u pripremi jela.

Primila je niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine, a njezin je rižoto 2013. i 2016. godine u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten među 101 najbolji rižoto u svijetu. Sudjelovala je u poznatoj kulinarskoj televizijskoj emisiji Celebrity MasterChef u ulozi članice žirija, a ima i titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode), da bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva.

Claude Krajner, šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla proglašen je jednim od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. To priznanje, kao i titulu Maître Artisan Chocolatier dobio je 2015. godine, kada je postao i član prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima, gdje je bio slastičar. Stalan je predavač na renomiranoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu i autor je personaliziranih čokoladnih proizvoda za prestižne tvrtke kao što su Kartell, Swarovski i Palais des Thés.

Ovo globalno gurmansko slavlje 2015. godine uvršteno je na popis nematerijalne baštine UNESCO-a zahvaljujući talentiranim chefovima koji se uključuju u projekt u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Koncept je inspiriran Augusteom Escoffierom koji je 1912. prvi put organizirao ‘les Dîners d’Épicure‘.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.