“Branitelji su prosvjedovali jer su bili nezadovoljni odnosom tadašnje Vlade i institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu”, rekao je Đuro Glogoški za nacional.hr povodom treće obljetnice početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 koja se obilježava danas.

“Želja je bila da se pomogne obiteljima hrvatskih branitelja lošijeg imovinskog stanja, da ih se zaposli ili barem da im se da minimalna naknada”, zaključio je Glogoški dodavši kako prijedlog novog zakona ide u drugo čitanje pa će tek tada vidjeti koliko se neke stvari mogu popraviti.

Na obilježavanju obljetnice koja se organizira danas u 16 sati ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, na Trgu Nevenke Topalušić, nekadašnjoj Savskoj 66, govorit će i ministar branitelja Tomo Medved koji je u početku i sam sudjelovao u braniteljskom prosvjedu.

Pozdravne riječi u 16 sati ispred Ministarstva uputit će Željka Pilipović, a nakon himne i minute šutnje, obratit će se predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Prve skupine Đuro Glogoški, predstavnik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Tomislav Sabljo, a potom i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća od strane ministra, predstavnika branitelja i članova njihovih obitelji, molitvu će voditi velečasni Stanko Smiljanić.Nakon toga, s početkom u 19 sati, slijedi i sveta misa u Crkvi Svete Mati Slobode.

Prosvjed branitelja u mandatu SDP-ove Vlade počeo je 20. listopada 2014. kada se stotinjak ogorčenih branitelja revoltiranih zbog, kako su rekli, omalovažavanja i podcjenjivanja braniteljske populacije, okupilo ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66.

Kap koja je, kako su tumačili, prelila čašu da se odluče na taj potez bila je izjava pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na okruglom stolu Documente izjavio kako bi “trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat, nema prava, ali ni PTSP”. To su branitelji protumačili kao izjednačavanje žrtve i agresora.

Šator ispred Ministarstva branitelja već je prvih dana postao mjestom tragedije, u njemu je najprije preminula Nevenka Topalušić, stopostotni invalid i pripadnica “Gromova”, a nakon nje se do šatora dovezao i zapalio branitelj Damir Čakanić.

No, prosvjed je od početka imao političke konotacije i smatralo se da se preko branitelja povezanih s HDZ-om pokušava destibilizirati Vlada Zorana Milanovića. Simpatije javnosti ‘šatoraši’ su počeli gubiti nakon što su se tijekom kratkotrajnog ‘preseljenja’ prosvjeda na Markov trg 28. svibnja 2015. pojedini prosvjednici na Savskoj pojavili s plinskim bocama. Predstavnici ‘šatoraša’ tvrdili su između ostalog da je bila riječ o podmetnutoj provokaciji sa strane. Prosvjed je završen 26. travnja 2016. godine nakon 555 dana, nedugo nakon promjene vlasti i formiranja Vlade HDZ-a i Mosta.

Komentiraj