GLAZBENE RECENZIJE Anton+Hevi Hipibejbi, The Karmakumulator, Pendrek

Autor:

01. ANTON + HEVI HIPI BEJBI „REČENO, UČINJENO ILI NE, OD TOGA SVE ZAVISI!“ (ODLIČAN HRČAK): Kada zvijezda izgubi tlo pod nogama

Kada je Cane iz Partibrejkersa odlučio napraviti odmak od matične grupe, zapjevao je u grupi Škrtice i učinio je to dobro. Do slične ideje došao je Anton, gitarist Partibrejkersa, jer je očito i njemu trebao svojevrsni odmor od Caneta i benda. I dok je Cane radio ono što najbolje zna – pjevao, Anton je na svom prvom albumu zapjevao i prilično se spotaknuo, kao što bi se i Cane spotaknuo da se prihvatio gitare. Njegovi gitaristički rifovi i dalje su ljepljivi od bluesa i naoštreni rock’n’rollom, ali on nije pjevač. Na žalost, tvrdoglavost je pobijedila, a takvom rock gitaristu s pedigreom kakav je Anton očito nitko nije smogao snage izgovoriti istinu u lice i reći mu da se okani pjevanja. „Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi!“ bio bi vrlo dobar album Partibrejkersa, ali očito se Anton i Cane u nečemu razilaze. Valja pohvaliti tekstove koji puno ne zaostaju za Canetovom filozofijom i rječitošću, ali ipak su slabiji. Nažalost, Antonov glas nije onaj rock pjevača. To su odlične melankolične rock pjesme starog rokera koji želi puno još toga ispričati, kao skladatelj pokazati i kao gitarist odsvirati. Da ih je otpjevao iskusni rock pjevač, album bi zaslužio hvalospjeve zbog sirovosti i povratku bluesu, sa sjajnim rock’n’roll rifovima kojih se ne bi postidjeli ni Rolling Stonesi. Ovako je to otužan pokušaj vrhunskog rock gitariste koji je iz nekog razloga izgubio tlo pod nogama.

02. THE KARMAKUMULATOR / GEN 26 (GURANJE S LITICE, SLUŠAJ NAJGLASNIJE ITD.): Slušljiva i neslušljiva buka

Postoji buka koja godi i neslušljiva buka. Buku koja godi na ovom split singlu predstavila je hrvatska grupa The Karmakumulator, dok je neslušljivu buku predstavio slovenski glazbenik Matjaž Galičić koji je kroz razne projekte prisutan na sceni 20-ak godina. Njegova skladba „Sonic Outbursts Of Modern-day Capitalism“ jednoličan je zvuk nedefinirane buke kojim je očito htio opravdati naslov pjesme i doista je neslušljiv. Za razliku od njega Igor Mihovilović, izdavač i kroničar hrvatske alternativne scene, okupio je zanimljiv tim suradnika još prije podosta godina kako bi obradom pjesme „Tiho/Bajka“ Ivice Čuljka, poznatijeg kao Satan Panonski, sudjelovali na kompilaciji „Tribute To Satan Panonski“. Njihova obrada svojevrsna je dekonstrukcija te pjesme u kojoj su zadržali tekst i stvorili novo, vrlo zanimljivo djelo. Nema puno veze s originalom, ali nude mračni spoj elektronike i gitare kroz buku s glavom i repom i odličnom atmosferom koja na momente podsjeća na rane radove Laibacha. Hrabar pristup glazbi koji treba pozdraviti i koji će cijeniti rijetka publika sklona glazbenim eksperimentima. Singl objavljen na prozirnom vinilu (u čak trima verzijama boja) objavili su u suradnji čak 16 izdavača: [&], Bučni Stripovi, Dare The Divine, Debila Records, F.O.A.D. Records, Grobarluk Records, Guranje S Litice, Ill In The Head, Kekere Aquarium, No Profit Recordings, Pravěk Noise Section, Sky Burial, Slušaj Najglasnije!, SweetOhm Recordings, Kulturno Umjetnička Udruga Uzgon i IKS Festival. Diskografsko ostvarenje vrijedno pažnje.

03. PENDREK ‘HITOVI I HIMNE’ (AQUARIUS RECORDS): Odličan debi

Na aktualnoj hrvatskoj rep i hip hop sceni sila mladih repera „posudili“ su sve što se moglo od aktualnih svjetskih trap, grime i rap hitova i malo ih je željelo predstaviti svoje viđenje te glazbe. Zadnji je to uspješno napravio Kandžija (koji gostuje na albumu Pendreka) pa je danas hvaljen i voljen te mu ne manjka publike. Nastavljač tog puta i njegov učenik komotno bi mogao biti Krešo Strbad, koji si je nadjenuo nadimak Pendrek. Njegov debi album objavljen u pogrešnom trenutku, krajem prosinca prošle godine kada su sve godišnje liste zatvorene a o novim izdanjima se još ne govori i ne piše, više je nego ugodno iznenađenje. Album je dobrodošla svježa krv s odličnim rimama i otrovnim cinizmom i ironijom te pristojnim repanjem. Old school hip hop i funk glazba prati snažne stihove s pomalo adolescentnim verbalnim bravurama koji na momente govore o gorkoj istini koja se često skriva. Album nudi čak 17 pjesama i barem ih pola zaslužuje radijsko emitiranje. Sjajan debi album repera čiji stihovi ponekad savršeno pogađaju gdje najviše boli, poput refrena pjesme „Himna“: „O lijepa o sjajna velebna i bajna o divna o trajna a tako puna sranja“ te stihova: „Moja domovina, nije Hercegovina, nije raj na zemlji, niti je g(G)otovina. Vlast je hrpa spolovila, privatna plovila, tvoj rođo prima keš, neka kičma mi se slomila!! Moja domovina, nije sa tribina gomila, od domoljubnih povika, ekipa me zgrozila!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.