Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg: “Putin je počeo ozbiljno prijetiti nuklearnim oružjem”

Jens Stoltenberg , glavni tajnik NATO-a na press konferenciji povodom ruske aneksije okupiranih ukrajinskih regija, ustvrdio je da su lažni referendumi potpuno kršenje međunarodnih prava.

“NATO saveznici ne prepoznaju i ne priznaju ove teritorije kao dio Rusije. Ovi su teritoriji Ukrajina!”, poručio je.

“Ovo je drugi put da je Rusija silom oduzela ukrajinski teritorij. Ovo ostaje brutalni ruski rat protiv Ukrajine. NATO nije dio sukoba, ali pružamo potporu Ukrajini”, dodao je.

Prema Stoltenbergu  ovo je ključan trenutak, jer je Putin mobilizirao još ljudi i počeo je ozbiljno prijetiti nuklearnim oružjem.

“Sve to predstavlja najozbiljniju eskalaciju od početka rata. Ovo ne pokazuje snagu nego slabost, to je priznanje da rat ne ide po planu i da je Putin sasvim podbacio u svojim strateškim ciljevima”, istaknuo je.

Mišljenja je da Putin ima odgovornost za okončanje ovog rata. “Ako Rusija zaustavi borbe, nastupit će mir, a ako to učini Ukrajina, prestat će postojati kao nacija.”

Dodaje kako posljednjih tjedana svjedočimo najozbiljnijoj eskalaciji sukoba zbog djelomične mobilizacije u Rusiji, kao i neodgovorne nuklearne retorike te  aneksije dijelova Ukirajine. “Ovo je najozbiljnija eskalacija sukoba od početka.”

Stoltenberg dodaje da Ukrajinci imaju pravo pokušati vratiti svoje teritorije. “Ako prihvatimo rusku aneksiju i zveckanje nuklearnog oružje kao nešto što nas može odvratiti od pomaganja Ukrajini, prihvatili bismo nuklearnu ucjenu.”

“Nuklearna retrorika predsjednika Putina je opasna i NATO prati kakve radnje Rusija poduzima. No, Rusija shvaća da nuklearni rat može imati ozbiljne posljedice i to je jasno izraženo Rusiji”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

“Jasno smo poručili Rusiji da će biti ozbiljnih posljedica ako upotrijebi nuklearnu silu protiv Ukrajine”, dodao je.

“NATO nije dio sukoba, pružamo podršku, ali nismo dio sukoba. Naš cilj je podupirati Ukrajinu. Pokazujemo spremnost da branimo i štitimo sve NATO saveznike”, zaključio je Stoltenberg.

Čelnici članica EU “nedvosmisleno odbacuju ” nelegalnu aneksiju ukrajinskih okupiranih područja

Putin objavio aneksiju: “Oni su naši državljani zauvijek! Zapad misli da smo budale”

Komentiraj