STEFANO BARONI

GARRONE ‘Osnovno pitanje filma ‘Dogman’ je kako nasilje ulazi u život potpuno miroljubive osobe’

Uoči premijere na Sarajevo film festivalu njegova ‘Dogmana’, koji prati priču lika Marcella koji je prisiljen pomoći lokalnom kriminalcu u pljački, najvažniji talijanski filmski redatelj današnjice Matteo Garrone priča o osveti, čestoj temi talijanskih filmova

Matteo Garrone je, pored Paola Sorrentina, najvažniji talijanski filmski redatelj današnjice. Otkako je prije deset godina režirao film “Gomorra”, gotovo svaki njegov film dočekuje se s hvalospjevima, a to se dogodilo i s njegovim posljednjim pod nazivom “Dogman”. Premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu, gdje je Marcello Fonte osvojio nagradu za najboljeg glumca. “Dogman” će regionalnu premijeru imati 14. kolovoza na Sarajevo Film Festivalu, dok će hrvatsku premijeru imati 26. kolovoza na Vukovar Film Festivalu.

Uspon ovog 50-godišnjeg Rimljanina započeo je tek s njegovim šestim filmom “Gomorra”, nastalom prema istoimenoj knjizi Roberta Savianija. Priča je to o talijanskoj mafiji i Saviano je i danas čuvana osoba zbog neprestanih prijetnji smrću, ali ta priča i taj film donijeli su Garroneu Grand Jury Prize na festivalu u Cannesu, kasnije i nominaciju za Zlatni globus za najbolji strani film. Četiri godine kasnije Garrone je snimio “Reality”, komediju koja mu je ponovo donijela uspjeh u Cannesu, gdje je osvojio Grand Jury Prize. Garrone je nakon toga filma dobio priliku prvi put snimiti film na engleskom jeziku, s poznatim glumcima kao što su Salma Hayek, Vincent Cassell i John C. Reilly. Film “Priča svih priča” također je prikazan u Cannesu, dobio je oprečne kritike, tako da se Garrone vratio talijanskoj temi u “Dogmanu”. Film se temelji na istinitoj priči. Glavni lik je Marcello (Marcello Fonte), mirni i dobrodušni vlasnik poslovnog prostora u mjestu u okolici Napulja koje se zove Dogman, u kojem brine o psima, pere ih, čisti i šiša. U mjestu u kojem svatko poznaje svakoga živi i Simoncino (Edoardo Pesce), lokalni siledžija koji prisili Marcella da mu pomogne u pljački. Policija lako otkriva počinitelje, ali Marcello ne želi cinkati Simoncina i zbog toga odleži godinu dana u zatvoru. Po povratku iz zatvora Marcello traži od Simoncina obećanu financijsku nadoknadu, ali kada ga ovaj počne ponižavati, Marcello se odlučuje osvetiti..

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj