epa

FRANJO “Jako me zabrinjava širenje klime zloće i bijesa”

Papa Franjo ocijenio je u petak da je antisemitizam dio vala “pokvarene mržnje” koji je zahvatio neke zemlje i pozvao sve da budu na oprezu s tim u vezi.

U govoru članovima Američkog židovskog odbora koji borave u posjetu Vatikanu, Papa je također istaknuo da je grijeh za kršćane da gaje antisemitske osjećaje jer dijele nasljeđe sa Židovima.

“Jako me zabrinjava širenje, na mnogim mjestima, klime zloće i bijesa, u kojoj korijene hvata pretjerana i pokvarena mržnja”, rekao je. “Posebice mislim na pojavu antisemitskih napada u raznim zemljama.”

Papa nije imenovao zemlje na koje misli, no vladine statistike objavljene prošli mjesec pokazuju da se od prošle godine u Francuskoj dogodilo više od 500 antisemitskih napada, 74 posto više nego 2017. Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi.

“Naglašavam da je za kršćanina bilo kakav oblik antisemitizma odbacivanje vlastitih korijena, potpuna kontradikcija”, rekao je.

Istraživanje Europske unije čiji su rezultati objavljeni prošli mjesec pokazalo je da je više od trećine europskih Židova razmišljalo o emigraciji u zadnjih pet godina jer se više ne osjećaju sigurnima.

Jačanje antisemitizma podudara se s jačanjem populističkih i nacionalističkih stranaka u većinski kršćanskim zemljama kao što su Italija, Njemačka, Poljska i Mađarska.

U Velikoj Britaniji, devetero zastupnika istupilo je iz laburističke stranke prošli mjesec jer su nezadovoljni kako se stranačko vodstvo postavilo prema antisemitizmu u stranci.

Komentiraj