Franjo Habulin: “Povijesni revizionizam dolazi iz Europe”

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organizira međunarodnu konferenciju “Fašizam i antifašizam u Europi danas”.  Konferencija će se održati 20. i 21. veljače, pozvani su predstavnici antifašističkih udruga iz 25 europskih zemalja. Na konferenciji će sudjelovati predsjednik Međunarodne federacije antifašista Vilmos Hanti i predsjednik Svjetske veteranske federacije Dan Vigo Bergtum.

“Konferenciju organiziramo kako bismo upozorili, ali i da bi se suprotstavili jačanju ekstremne desnice, otvoreno antifašističke, i njezinom sve agresivnijem napadu na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe, koje su i najviše demokratske vrijednosti današnje Europe. Pobjeda nad fašizmom likvidirala je rasističke režime koji su izazvali Drugi svjetski rat, ali fašizam nažalost nije nestao, već se javlja u rafiniranim oblicima. Svjesni smo ozbiljnosti trenutka, ali i potencijalnih opasnosti trendova što su sve prisutniji u ne malom broju europskih država, kao i svoje odgovornosti za očuvanje i obranu povijesnih istina i neprolaznih vrijednosti antifašizma. Notorna je činjenica da je uspon neofašizma praćen procesom degradiranja i demoniziranja antifašizma i njegovih vrijednosti, kao i antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata i suvremenih sljedbenika antifašizma. Povijesni revizionizam u posljednjim je desetljećima prodro s društvenih margina u ključne tokove društvenog pa i političkog života niza europskih zemalja”, rekao je Frano Habulin predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Nakon diskusija i referata sa Konferencije će biti pripremljena završna izjava, Deklaracija, koja će biti upućena medijima, vladama europskih zemalja, Vijeću Europe i Europskom parlamentu.  Na konferenciji će sudjelovati izaslanik predsjednika Republike, izaslanik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a iz Ureda premijera još nije stigla potvrda o sudjelovanju.

Što je sve rekao Franjo Habulin možete pogledati i poslušati i našem videu!

Konferencija je financirana od strane Ministarstva kulture i  Ministarstva branitelja, dio financiraju sudionici sami.

Komentiraj