Francuska ljevica predvodila prosvjede protiv Macronovih reformi

EPA/ETIENNE LAURENT

Deseci tisuća ljudi na francuskim ulicama u subotu su prosvjedovali protiv reforma predsjednika Emmanuela Macrona u javnom sektoru i tražili više društvene pravde, no odziv nije ispunio očekivanja organizatora, stranaka ljevice, udruga i sindikata, prenose agencije.

Samo u Parizu prosvjedovalo je 80 tisuća ljudi, tvrdi sindikat CGT, no policija procjenjuje da ih je bilo oko 21 tisuću.

U cijeloj zemlji prosvjedovalo je oko 250.000 ljudi, tvrdi CGT, kako prenosi agencija AFP i podsjeća da je mnogo više ljudi, 323.000 bilo na prosvjedu 22. ožujka.

“Možda možemo govoriti o zamoru”, rekao je politolog Olivier Rouquan.

U Parizu je privedeno u subotu oko četrdesetak osoba zbog manjih izgreda jer su gađali policajce, a ovi uzvratili suzavcem.

Bilo je moblilizrano oko 1400 policajaca, piše AFP.

Na prosvjede je pozvalo oko 60 organizacija, uključujući nekoliko sindikata i lijevu parlamentarnu stranku Nepokorena Francuska Jean-Luc Melenchona.

Kritičari s ljevice mjesecima prosvjeduju protiv reformi predsjednika kojeg vide kao zaštitnika bogatih.

Melenchon je nabrojao niz nedaća koje pogađaju francusko društvo, među ostalima nestašice u bolnicama, ograničeni pristup upisu na sveučilište, manjak policajaca u nesigurnim četvrtima jer su smanjena izdvajanja za sigurnost.

“Ne vjerujemo vam jer lažete”, poručio je Melenchon  i ustvrdio da je vlada bogatima dala porezne olakšice od 4,5 milijarda eura, a tim se novcem moglo financirati bolnice, piše agencija Reuters.

“Zemlja je bogata. Zemlja mora dijeliti”, uzviknuo je Melenchon.

Prosvjedi su bili organizirani u 160 gradova i mjesta diljem Francuske, rekao je glavni tajnik CGT-a Philippe Martinez.

Macron ove godine želi zamrznuti plaće zaposlenih u javnom sektoru, a u pet godina mandata za 120 tisuća ljudi smanjiti javni sektor u kojem radi 5,45 milijuna ljudi.

Vlada također planira oslanjati se više na ugovorne radnike nego na stalno zaposlene.

Štrajkovi zasad nisu uspjeli zaustaviti Macronov put prema liberalizaciji francuske ekonomije. U rujnu je reformirao zakon o radu usprkos velikom protivljenju sindikata i političkih rivala s lijevog spektra.

Komentiraj