EPA/ERIC FEFERBERG

Francuska i Saudijska Arabija jačaju odnose

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed ben Salman završava u utorak službeni posjet Francuskoj večerom s predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji želi stvoriti strateški savez Francuske s tom važnom arapskom zemljom i ključnim čimbenikom regionalne politike.

Više u znaku diplomacije i kulture nego gospodarstva, do trodnevnog prinčeva posjeta Parizu dolazi nakon trotjedne turneje po SAD-u, povijesnom savezniku Rijada.

Budući saudijski vladar koji se s obzirom na mladu dob (32) može nadati vladati nekoliko desetljeća, mogao je na dugačko raspravljati od nedjelje o velikim strateškim ulozima na Bliskom istoku kao i o razmimoilaženjima s Francuskom o nekoliko njih.

Susret koji je saudijsko izaslanstvo organiziralo s nekoliko francuskih privrednika trebao bi dovesti od potpisivanja 19 trgovinskih sporazuma, posebice u sektoru petrokemije, pročišćavanja vode ili digitalnih sadržaja, objavio je izvor iz saudijskog izaslanstva.

Jedan od najvažnijih sporazuma tiče se francuskog Totala i saudijskog Saudi Aramco koji zajedno namjeravaju razviti petrokemijsko postrojenje u Saudijskoj Arabiji. Div za preradu vode i otpada Veolia također je među takvim tvrtkama.

Elizejska palača objavila je da će Emmanuel Macron otputovati u Saudijsku Arabiju “krajem godine” radi potpisivanja ugovora.

Komentiraj