FOTO: VIDEO: Romantična komedija ‘Moja ljubavna priča’ na rasporedu u kinima

The Big Sick (Nicole Rivelli)

Zvijezda televizijske serije ‘Silicijska dolina’, Kumail Nanjiani, tumači jednu od glavnih uloga u filmu ‘Moja ljubavna priča’ koji je od kritičara proglašen kao “najpametnija romantična komedija godine”.

Kumail (Kumailn Nanjiani) je iz Pakistana. U obećanu zemlju Ameriku stigao je sa 18 godina da ostvari svoj san – postane uspješan stand up komičar. Tijekom jednog od svojih nastupa upoznaje Amerikanku Emily i na ‘drugi’ pogled se zaljubljuje u nju. Dok njegovi roditelji s druge strane oceana ‘kuhaju’ buduću nevjestu, unatoč kulturološkim razlikama, veza Kumaila i Emily (Zoe Kazan) cvate. Iz zagrljaja tradicije i poštovanja prema obitelji Kumailu se teško izvući pa jedna strasna svađa dovodi do naglog prekida s Emily. Dogovoreni brak kuca na Kumailova vrata, ali jednog dana saznaje da je Emily završila u bolnici u induciranoj komi zbog misterioznog, opasnog virusa pa ga srce vodi nazad k njoj. Iako su ga roditelji od Emily (Holly Hunter i Ray Romano) na prvu dočekali na nož, zajedničko danonoćno bdjenje uz bolesnički krevet i briga za voljenu osobu, polako ih zbližavaju. Tako se rastreseni Kumail ponovno suočava sa svojim osjećajima te životnim odlukama i odabirima. Srećom, Emily se budi iz kome i oni spoznaju da je život prekratak, a ljubav jača od svega. Daju otkaze, sele se u New York i kažu da za cijeli život. I da, ova priča ima happy end. Emily je potpuno ozdravila, ali je pod liječničkim nadzorom te njih dvoje uživaju u braku i ljubavi i uspješno grade svoje karijere…

Ovo je ‘truth, and nothing but the truth’ životna, odnosno ljubavno-bračna priča komičara i glumca Kumaila Nanjianija, zvijezde izvrsne TV-serije ‘Silicijska dolina’, koju je odlučio ispričati u filmu ‘Moja ljubavna priča’ (The Big Sick), premijerno prikazanom ove godine na Sundanceu i to instantno s epitetom potencijalnog hita.

Koliko šarma i poučnih poruka donosi sa osobom, svjedoči i kritičarska svita koja ga je ‘amenovala’ kao najpametniju romantičnu komediju godine što postavlja nova mjerila u tom popularnom žanru.

“Kad pogledate ovaj film, znat ćete da je to netko uistinu proživio. Ova priča je jedinstvena, jer je samo mi možemo ispričati, nitko drugi. Brojni filmovi sadrže već toliko toga prožvakanog, a ovo se baš tako dogodilo. Ovaj film pruža gotovo voajeristički pogled u naš svijet, što je vrlo osobno. Nadam se da će to iznenaditi gledatelje. Do koje mjere je on, upravo to, osoban. Smatram da sve što pišete, mora sadržavati dio vas. Ja mnogo razmišljam o identitetu i religiji. Neke sam teme svjesno ubacio u film, a želio sam prije svega da to bude film o ljudima koji se žele povezati i stvarima koje im to priječe, poput religije, obitelji… O ljudima koji se žele povezati, a nisu to u stanju i to do samog kraja, jer dolaze iz različitih sredina koje se potom sudaraju. Koliko je neugodno biti čovjek i živjeti u društvu koje ima svoja pravila. Ljudi toliko često drže svoje živote odvojene od tuđih, a ovo je film o neodrživosti tog načina života“, rekao je Kumail Nanjiani koji je i glumački utjelovio samog sebe.

Režija filma povjerena je Michaelu Showalteru, koji je na ti s komičarskom nišom i klesanjem TV-uspješnica, a scenarij ga je, priznaje, odmah na prvu očarao:

“Sjećam se da nisam znao što očekivati dok sam čitao scenarij. Bio sam oduševljen pričom i temama kojima se bavi. Bio je to sasvim drukčiji način da se ispriča ljubavna priča. Tako je to romantična komedija koja se bavi sasvim neočekivanim temama. Govori o vjeri, o nacionalnom identitetu, kulturi, a opet je to i ljubavna priča, a k tome i istinita. Opčarala me. Imajući na umu da je to istinita priča, a budući da poznajem i Kumaila i Emily, mogao sam se lako povezati s time što čitam. Znao sam točno što žele reći tim scenarijem.“

Budući da je izabranica Kumailova srca Emily v. Gordon komičarka i spisateljica, trebalo je naći prikladnu ‘dvojnicu’, a odluka je pala na jedno od omiljenih lica romantičnih komedija, slatkicu neodoljiva osmijeha Zoe Kazan, koja se u posljednje vrijeme žalila na manjkavu kvalitetu materijala što joj se nude. Ipak, ovu je ulogu odmah prihvatila:

“Kad sam pročitala scenarij, oduševila sam se. Nikad nisam pročitala ništa slično. Ne znam je li to zato što sami sebe bolje upoznamo kako starimo ili zbog velikih promjena unutar filmske industrije, ali posljednjih godina pažljivije biram projekte. U najvećoj mjeri, zbog loše kvalitete materijala koji se nudi. Ova me priča potpuno očarala. Pogledala sam nekoliko zajedničkih nastupa Kumaila i Emily. To mi je pomoglo da shvatim njihov svijet. Svidjela mi se i atmosfera koja je vladala kad smo se svi okupili. Svi smo se željeli odmah baciti na posao. Svi su bili jako usmjereni na svoj zadatak. S lakoćom sam se priključila na tu energiju“.

Film ‘Moja ljubavna priča’ prikazuje se u hrvatskim kinima.

Komentiraj