Financijski analitičar Grubišić: “Da građani ne vide interes u prešutnom prekoračenju, ne bi ga ni koristili”

Financijski analitičar Andrej Grubišić, komentiravši prešutno prekoračenje na računima, smatra da građani, vjerojatno, nalaze neki interes u konzumaciji tog proizvoda. “U suprotnom ga ne bi konzumirali”, kazao je Grubišić za N1.

“Ne dvojim da postoji velika vjerojatnost da ljudi nisu pročitali sve opće uvjete poslovanja banaka. Je li jasno iskomuncirano koja kamatna stopa se obračunava na određenu vrstu minusa je potencijalno drugo pitanje. Ako je netko ušao u taj odnos, a bilo mu je rečeno da je kamatna stopa x, a isplao je x plus nešto, onda vjerojatno postoji osnova da se traži neka vrsta objašnjenja, ako ne i obeštećenjA”, dodaje financijski analitičar.

Smatra kako je problematična zapravo sama komunikacija između banaka i klijenata, odnosno jesu li dobro iskomunicirane visine kamata na prekoračenja ili pak je nanesena šteta. Dodaje i kako bi banke trebale transparentno prikazivati visine kamatnih stopa svojim potrošačima na njihovim računima.

“Stječe se dojam da su banke napravile nešto krivo i trebamo samo utvrditi u kojoj mjeri su to napravile krivo i oštetile pojedinca, a vrlo malo se govori o osobnoj odgovornosti. Ako vam je banka nešto iskomunicirala i ne drži se toga, smatram da to treba sankcionirati”, kazao je Grubišić za N1.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se u četvrtak u 09:30 sati u Banskim dvorima s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem.

Premijer je u srijedu poručio da će Vlada utvrditi sve činjenice oko prešutnih minusa na tekućim računima i nakon toga donositi odluke. “Kao Vlada nemamo načina da provjerimo te podatke osim da pitamo HNB. Tražit ćemo ih mišljenje, podatke i točan stav. Ako je potrebno, sazvat ću i sastanak s predsjednicima uprava banaka u Hrvatskoj da vidimo i s njima o čemu se tu radi”, rekao je.

“NEPRIHVATLJIVO VISOKE” KAMATNE STOPE: Lalovac iznenađen bahatošću banaka

Komentiraj