Press/Festival Visla

Festival poljskih filmova ‘Visla’ u Zagrebu

Festival ‘Visla’ uključuje najbolje filmove poljske produkcije posljednih godina koje su osvojile priznanje  među domaćom i stranom publikom. Kinematografski zaslon neće približiti gledateljima samo predivna djela, nego i samu Poljsku – bogat krajolik zemlje i šarenilo njenih stanovnika.

Program donosi zabavne i gorke, uzbudljive i zastrašujuće, mistične i povijesne, sarkastične priče… od odličnih debija do novih filmskih slika autora koji već imaju bogatu kolekciju filmskih nagrada. Na otvorenju će se prikazati film ‘Kurier’, u utorak 5. studenog, u Kaptol Boutique Cinema. Za sve projekcije do 9. studenog, ulaz je slobodan. 

Triler ‘Vukodlak’ u režiji Adriana Paneka pripovijeda o sudbini osmero djece, koja nakon oslobođenja iz koncentracijskog logora stanuju u improviziranom sirotištu usred šume. Uskoro njihovu palaču okružuju izgladnjeli vučjaci.

Film Jagode Szelc ‘Toranj. Svijetao dan’ je priča koja se temelji na sukobu dviju sestara – Mule i Kaje, koja se vraća u obiteljsku kuću nakon šest godina odsutnosti. Misteriozna priča donosi neočekivani preokret koji ne dopušta gledateljima da ostanu ravnodušni.

‘Trenerova kći’ je drama Lukasza Grzegorzeka koja pripovijeda o žrtvovanju i neispunjenim ambicijama te o težnji za samostalnošću. Priča o kćeri i ocu, čiji život, temeljen na teniskim turnirima, prolazi kroz revoluciju.

U kinima ćete imati priliku pogledati odlične poljske povijesne filmove. ‘Kamerdiner’ je film Filipa Bajona koji pripovijeda o složenim njemačko-poljsko-kašupskim odnosima tijekom 45 godina. Glavna radnja filma je priča o zlatnokosom Mateuszu Krollu, izvanbračnom djetetu grofa Hermanna. Mateusz pronalazi svoje mjesto na dvoru von Kraussa, ali unatoč svojoj inteligenciji i osjetljivosti nije dobio mogućnost da studira.

‘Juliusz’ je neobična komedija, stvorena uz sudjelovanje majstora poljskog stand-upa. Naslovni lik je hodajuća nesreća – sve što dotakne pretvara se u prašinu. Niz nesretnih događaja može prekinuti samo veterinarka Dorota.

Komentiraj