Europski političari traže bojkot ZOI 2022. u Pekingu

Zamjenica predsjednika Europskog parlamenta Nicole Beer u razgovoru je za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung izavila kako bi se Kinezima trebalo zaprijetiti i bojkotom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine ukoliko se ne popravi stanje vezano za ljudska prava u najmnogoljudnijoj državi svijeta.

Prema mišljenju Beer, iskustvo nakon Olimpijskih igara 2008. održanih u glavnom kineskom gradu ne daje nikakav razlog za optimizam kada je u pitanju popravljanje situacije vzane uz ljudska prava u Kini.

Još u rujnu ove godine su se pojavili prvi pozivi skupina za ljudska prava koji su zatražili od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) oduzimanje domaćinstva ZOI 2022. Pekingu zbog ustrajnog kršenja građanskih sloboda u Hong Kongu kao i progona muslimanske manjine Ujgura u pokrajini Xinjiang.

Ipak, drugi političari pozivaju na oprez kada je u pitanju bojkot prvenstveno zbog opsežnih vanjskotrgovinskih veza država EU s Kinom.

I sam predsjednik MOO-a Thomas Bach protivi se bojkotu jer smatra kako bi on najviše naštetio sportašima iz onih zemalja koje bi se odlučile ne poslati svoje predstavnike na ZOI.

Komentiraj