Europska liga: Rijeka postigla pogodak u porazu na gostovanju kod Genta

U prvoj utakmici play-off faze Europske lige Gent je u Ghelamco Areni rezultatom2-1 (0-1) svladao Rijeku i tako stigao do minimalne rezultatske prednosti pred uzvrat na Rujevici.

Rijeku je u vodstvo pogotkom u 39. minuti svojim euro prvijencem doveo Tibor Halilović, dok je preokret gostima s dva pogotka donio Laurent Depoitre, koji je Prskala svladao u 57. i 71. minuti utakmice.

Prvu nešto ozbiljniju situaciju bilježimo u šestoj minuti kada je na ubačaj s desne strane domaćeg napada Depoitre petom s nekih pet metara upućuje slabašan udarac s kojim Prskalo nije imao ni najmanjih problema.

U 33. minuti David je (ponovno) probio lijevu stranu Rijekine obrane i oštro prizmeno ubacio loptu kroz peterac, no u sredini su domaći zakasnili i ova situacija prolazi bez veće opasnosti po Prskalova vrata.

Veliki pritisak u ovim je trenucima vršio Gent. Tri minute poslije Acosty je izgubio loptu, Depoitre je odlično odigrao za Jaremčuka koji je izašao praktički jedan na jedan s Prskalom i poslao loptu daleko, daleko iznad okvira vrata.

Rijeka do vrijedne rezultatske prednosti stiže iz prve kreirane prijetnje na utakmici kreirane u 39. minuti. Kvržić je odigrao dugu loptu za Halilovića, koji prebacuje na Čolaka u sredini, pored njega je Odjidja koji kratko ostavlja loptu za Halilovića, a on snažnim udarcem pogađa suprotni kut za 0-1 Rijeke i svoj prvijenac u europskim natjecanjima.

U 45. minuti je Dejaegere s nekih osamnaest metara uputio snažan udarac koji je otišao malo pored okvira.

I u nastavku utakmice prvi prijete gosti. Na ubačaj s desne strane napada najviši je u skoku na nekih devet metara Depoitre, no njegov udarac glavom također brani sigurni Prskalo.

Iako je Rijeka u početku drugog dijela s loptom u nogama bila možda i najkonkretnija tijekom utakmice, Gent ipak stiže do, prema prikazanom, zasluženog izjednačenja. Još jedan proboj po boku Rijeke plodom je urodio u 59. minuti kada je Jaremčuk pobjegao Capanu i u sredini pronašao usamljenog Depoitrea, koji s nekoliko metara trese nebranjenu mrežu za 1-1.

Prvu izmjenu na utakmici obavio je trener domaćih Jess Thorup koji u 63. iz igre vadi strijelca Dejaegera, a na travnjak šalje 28-godišnjeg ukrajinskog ofenzivca Bezusa. Šest minuta poslije mijenja i Bišćan, umjesto Kvržića je ušao Velkovski.

Do preokreta Gent stiže drugim pogotkom Depoitra na utakmici. Ubacio je Lustig s desne strane, Župarić loše reagira te 30-godišnji Belgijac usamljen glavom s nekih devet metara od travnjaka pored nemoćnog Prskala posprema loptu u mrežu za 2-1 Genta u 71. minuti.

U 79. minuti Bišćan drugi put mijenja, Iglesias umjesto Acostyja.

Gent je i dalje nastavio s pritiskom i tražio treći pogodak. Ponovno je 32-godišnji Lustig kvalitetno ubacio, u skoku je najviši Jaremčuk, no njegov udarac glavom u 80. minuti odlazi malo iznad okvira.

Uskoro je Jaremčuk napustio travnjak, umjesto njega je u 83. ušao Verstraete.

Dobru situaciju za ugroziti Kaminskog Rijeka je imala u 86. minuti, no domaći su uspjeli očistiti prizemni ubačaj Čolaka na pet metara, u nastavku lopta dolazi do Capana, čiji je udarac iz daljine blokiran i odbijen u korner iz kojeg Bišćanova momčad nije uspjela zaprijetiti vratima Genta.

U istoj minuti trener gostiju radi posljednju promjenu, Čolaka je zamijenio Puljić. Minutu prije isteka 90. minute i domaći rade posljednju promjenu, umjesto Davida je ušao 25-godišnji Japanac Kubo.

Susret je tako okončan minimalnom rezultatskom prednošću Genta, dok Rijeka, s obzirom na prikazano, može biti vrlo zadovoljna rezultatom, a pogotovo s činjenicom da će na Rujevici pogodak zaostatka sustizati s golom postignutim u gostima, što se nerijetko zna pokazati iznimno bitnim u eliminacijskim susretima.

Uzvrat je na rasporedu 29. ovog mjeseca s početkom u 20 sati na Rujevici. I Rijeka i Gent su odgodili svoje prvenstvene obveze, tako da će uzvratnu utakmicu dočekati u potpunosti fokusirani na istu.

Komentiraj