ERDOGAN “Neću pasivno promatrati ubijanja”

epa

Turska “neće sa strane promatrati niti sudjelovati u igri” ako se svijet ogluši na ubijanja desetaka tisuća kako bi se ostvarili planovi sirijske vlade, upozorio je turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak.

U seriji tvitova nakon trlilateralnog samita s predsjednicima Rusije i Irana u Teheranu Erdogan je kazao kako pribjegavanje metodama koje će zanemariti živote civila “ide na ruku teroristima”.

“Ako svijet zažmiri na ubijanja desetaka tisuća nevinih ljudi kako bi se ispunili interesi režima niti ćemo to gledati sa strane niti sudjelovati u takvoj igri”, kazao je Erdogan.

Predsjednici Turske, Irana i Rusije u petak se nisu dogovorili o primirju koje bi zasutavilo ofenzivu snaga sirijske vlade  u pokrajini idlib koja je u rukama pobunjenika. Ujedinjeni narodi strahuju da će ofenziva rezultirati humanitarnom katastrofom koja će pogoditi desetke tisuća civila.

Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani na samitu u Teheranu u zajedničkoj izjavi suglasili su se da nema vojnog rješenja sukoba i da se jedino može završiti političkim procesom koji podrazumijeva pregovore.

Dok su snage sirijske vlade i ruski zrakoplovi u petak izvodili zračne udare na Idlib kao mogući uvod u ofenzivu punih razmjera Putin i Rohani usprotivili su se Erdoganovu pozivu na primirje.

Turski predsjednik kazao je da strahuje od pokolja i da Turska ne može prihvatiti nove izbjeglice koji bi preplavili granicu dvije zemlje.

Putin je kazao da primirje ne bi imalo smisla jer ne bi obuhvatilo islamističke militantne skupine koje smatra teroristima a Rohani je kazao kako Sirija mora uspostaviti kontrolu nad čitavim svojim teritorijem.

Idlib je jedini preostali dio zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Komentiraj