Elizejska palača: Macron i Merkel za zajednički europski odgovor na covid

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavit će zajedničku inicijativu kao europski odgovor na covid-19 kasnije u ponedjeljak, najavljeno je iz Elizejske palače.

Elizejska palača nije dala nikakve dodatne detalje o prirodi inicijative, no Francuska i Njemačka dosad su imale potpuno različite poglede na potencijalni europski plan oporavka nakon pandemije koronavirusa.

Francuska, Španjolska i Italija zagovaraju veliki fond koji će omogućavati bespovratna sredstva i zajmove za ponovno pokretanje ekonomije zemalja u Uniji koje su najpogođenije virusom – s time da su Italija i Španjolska zemlje koje su najgore prošle.

Njemačka i Nizozemska izrazile su najviše sumnji.

Merkel i Macron razgovarat će putem videokonferencije u 15,30 sati dok će u 17,00 održati zajedničku konferenciju za medije, rečeno je iz Elizejske palače.

Europska komisija u srijedu će predstaviti paket mjera za oporavak koji će se sastojati od dva dijela – višegodišnjeg proračuna i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen je u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prošli tjedan iznijela glavne elemente novog revidiranog prijedloga višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak od koronakrize.

“Ukratko, Instrument za oporavak bit će usmjeren tamo gdje su sredstva najpotrebnija i gdje postoji najveći potencijal. Bit će kratkročan i usmjeren na prve godine oporavka, uključivat će bespovratnu pomoć i mogućnost da se dio investicijskih sredstava plasira već ove godine, koristeći dokazane financijske modele na temelju nacionalnih garancija”, rekla je von der Leyen.

Komentiraj