Eksplozija kamata! Ovo će posebno zanimati korisnike opterećene stambenim kreditima

Trend kretanja kamatnih stopa u idućim godinama će biti uzlazan stoga je Erste banka, s ciljem osiguravanja od rasta referentne kamatne stope u budućnosti, nedavno započela sa slanjem osobnih obavijesti klijentima, korisnicima stambenih kredita, piše u petak Novi list.

Riječ je o  promjenjivoj kamatnoj stopi vezanoj uz euribor, u kojoj im je ponuđena promjena kamatne stope iz sadašnje promjenjive u fiksnu.

Iz Erste banke su poručili da su zasad kod nas naviše krenule kamate na kredite poduzećima, dok su građanima blago uzlazne, što je naša središnja banka nedavno benigno protumačila time da je istekao APN, pa se, navodno, samo zbog toga povećao prosjek.

I Privredna banka Zagreb je još ljetos svojim klijentima s promjenjivim stopama također poslala dopis s ponudom za prijelaz na fiksnu, a moguće da to čine i druge banke. Potez je to koji jasno govori što ovdašnje banke misle, očekuju i na što se pripremaju i čini se da je samo pitanje vremena kada će se ovaj snažan rast kamatnih stopa preliti i na naše tržište.

Ovakvim se ponudama pokušavaju prevenirati mogući problemi u kreditnom portfelju jer poveća li se kamata na prosječni stambeni kredit za samo 1 postotni bod, rata kredita, izračunao je svojevremeno HNB, diže se za 1.800 kuna godišnje. Rast kamate od 2 postotna boda (pri čemu je ECB već na tom tragu), povećava godišnje opterećenje po ratama kredita za čak 3.600 kuna.

Toliki rast rate mnoge opteretio do razine da ne bi mogli vraćati kredite što bi bilo loše za klijente, građane, ali i za banke. Dakle, riječ je o tome da banke u ovom slučaju prvenstveno misle na sebe i na to kako da unaprijed spriječe moguću otežanu naplatu i kvarenje kreditnog portfelja. No, jedno je sigurno. Banke to ne rade bez dobrog razloga, već se vjerojatno očekuje eksplozija kamatnih stopa, piše Novi list.

Dakle, klijentima koji otplaćuju kredite uz varijabilne kamate u Erste banci, ponuđena je ‘promjena kamatne stope po trenutno važećim kamatama, odnosno fiksna kamatna stopa od 2,8 posto za rokove otplate kredita do 10 godina te kombinirana kamatna stopa uz promjenu referentne kamatne stope, za preostale rokove oplate preko 10 godina, i to po sljedećim uvjetima: fiksna kamatna stopa koja bi se primjenjivala tijekom narednih 10 godina otplate kredita i koja iznosi od 2,8 posto godišnje te potom promjenjiva kamatna stopa koja bi se primjenjivala nakon 10 godina, pa sve do kraja otplate kredita, a koja predstavlja zbroj šestomjesečne nacionalne referentne stope za euro i fiksnog ugovorenog broja postotnih bodova, a koji trenutačno iznosi od 2,8 posto godišnje’.

Svaki četvrti građanin sa stambenim kreditom za ratu daje više od pola plaće

Komentiraj