EKSKLUZIVNO: Dva udara na premijera nakon debakla na europskim izborima

EKSKLUZIVNO Dvije potpuno suprotstavljene struje HDZ-a pokrenule su ratne scenarije koji upravo presuđuju o sudbini hrvatskog premijera

DOK NAJBLIŽI PLENKOVIĆEVI SURADNICI PRIJETE da će mu otkazati lojalnost ako Brkića hitno ne ukloni, Brkić, čini se, nastoji organizirati najmanje sedam županijskih ogranaka HDZ-a da zatraže hitne stranačke izbore i sruše stranačkog šefa

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nalazi se u moguće najizazovnijim tjednima svoje političke karijere. U tijeku je dvostruki unutarstranački udar koji Plenkovića stavlja pod pritisak s kakvim se dosad zasigurno još nije suočio. S jedne strane, njegova unutarstranačka oporba aktivirala je konkretan scenarij da ga već u narednom razdoblju formalno sruši s čela stranke. S druge strane, njemu lojalno stranačko krilo koje čine pojedinci iz Predsjedništva stranke koji ujedno obnašaju i visoke državne funkcije u Vladi i Saboru, traži od njega da napokon pokaže odlučnost i obračuna se s onima koje smatraju odgovornim za opstrukciju stranačkih interesa na nedavnim izborima za Europski parlament. Time upozoravaju premijera da je Plenkovićeva neodlučnost počela dovoditi u pitanje i njihovu lojalnost. Jer će na koncu percepciju unutarstranačkih previranja u HDZ-u graditi pobjednici u započetom obračunu sukobljenih stranačkih frakcija. Nacionalu je izvor upućen u zbivanja u Plenkoviću nesklonom dijelu stranke u ponedjeljak izjavio da njegovi oponenti žele što je prije moguće inicirati unutarstranačke izbore. Taj izvor o tomu je za Nacional rekao:

“ZASAD SEDAM, A MOŽDA I DEVET ŽUPANIJSKIH OGRANAKA HDZ-a priprema se u roku od desetak dana javno zatražiti provedbu unutarstranačkih izbora. Cilj im je jasan, žele srušiti Plenkovića s argumentacijom koju su njegovi oponenti bilo javno, bilo zakulisno i neformalno već naširoko elaborirali”.

Prema Statutu HDZ-a prijedlog za unutarstranačke izbore i izbor predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a daje najmanje 5 posto članova stranke, a izbori se moraju održati najkasnije mjesec dana prije isteka njihova mandata. Plenkoviću mandat istječe sredinom srpnja 2020., ali se ti izbori mogu održati i ranije. Stvarnu dinamiku odredit će onaj tko kontrolira ključne stranačke pozicije, ali Plenkoviću već tom inicijativom oponenti planiraju poslati poruku – da je zbog neadekvatne predizborne liste on osobno odgovoran za podbačaj na izborima za EU parlament, da se udaljava od tradicionalnog desno orijentiranog biračkog tijela stranke, ali i da zbog svog načina vođenja stranke i države iritira javnost koja ga smatra bahatim i sklonim da tolerira korupciju i klijentelizam.

LISTA ZAMJERKI NA PLENKOVIĆEV RAČUN je poduža, ali njemu blisko krilo stranke navodi da su sve sigurniji u to tko je glavni kolovođa pobune protiv njega. To nisu ni Davor Ivo Stier, niti Miro Kovač, koji manje ili više javno aspiriraju postati njegovi nasljednici na vrhu stranke, nego njegov aktualni zamjenik Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora opterećen brojnim aferama.

UPRAVO BRKIĆA U PLENKOVIĆU BLISKOM STRANAČKOM KRILU smatraju odgovornim za sabotažu stranke na izborima za EU parlament. Pa sada smatraju da je krajnje vrijeme da se Plenković s njime obračuna i izbaci ga iz stranke. Iako je i to stranačko krilo blisko Plenkoviću zajedno s njim duže vrijeme pogrešno odugovlačilo s odlukom kako i kada to učiniti.

Taj najavljeni scenarij uklanjanja Brkića zvuči prilično jednostavno. Na sljedećoj sjednici Predsjedništva HDZ-a otvorilo bi se iznova pitanje odgovornosti za rezultatski podbačaj na izborima za Europski parlament. Na toj sjednici iznijeli bi se dokazi da je Brkić aktivno opstruirao stranačke interese tijekom predizborne kampanje. Izvor neposredno upoznat s tim scenarijem o tomu je rekao sljedeće:

“Bit će dovoljno da se nađe samo jedan dokaz za to i potom će se procedura inicirati i brutalno brzo dovršiti”.

BRKIĆA U PLENKOVIĆU BLISKOM krilu stranke smatraju odgovornim za sabotažu stranke na izborima za EU parlament pa smatraju da je krajnje vrijeme da se Plenković s njime obračuna i izbaci ga iz stranke

Prema zamišljenom scenariju, na Predsjedništvu HDZ-a tada bi trebao biti usvojen prijedlog da stranački visoki sud časti odlučuje o tomu treba li Brkića isključiti iz stranke. Vrlo brzo visoki sud časti trebao bi potom Brkića isključiti iz HDZ-a.

Tijekom vikenda još su se prikupljali dokazi o Brkićevoj izravnoj opstrukciji stranke na netom dovršenim izborima za Europski parlament. Među vodećim ljudima tog stranačkog krila vodili su se proteklih dana intenzivni pregovori kako sve to izvesti. No, zasad izgleda da se Plenković po tom pitanju još uvijek lomi, iako se u nedjelju prijepodne dogodio jedan javni istup koji su u Plenkoviću bliskom stranačkom krilu neki doživjeli kao naznaku onoga što bi se uskoro moglo početi događati.

Tijekom nedjelje prijepodne Robert Kopal, glavni analitičar HDZ-a, gostujući u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji izjavio je, među ostalim, sljedeće:

“BOJKOT U SMISLU SAMOSTALNE ODLUKE BIRAČA je potpuno legitiman. Ali, kad imate situaciju da ga netko organizira, savjetuje i potiče onda imate sabotažu. Sigurno neću izlaziti s imenima i neću iznositi zaključke prije nego što stranka dođe do zaključaka i zauzme stav. To više nije pretpostavka. Pretpostavka je bila kad sam govorio one nedjelje. Ne želim iznositi u javnost nešto što nije utemeljeno na činjenicama. Sad već postoje činjenice. Nismo uzeli u obzir da bi nekome palo na pamet da svjesno čini štetu svojoj stranci. Ako imate aktivnost poticanja i uvjeravanja, onda imate unutarnji problem”.

Kopal je istom prilikom rekao da ne upire prstom u Milijana Brkića, niti u bilo koga. Ali to je u razgovoru za Nacional učinio jedan visoki državni dužnosnik iz vrha HDZ-a. On je o tomu izjavio sljedeće:”Brkić je sabotirao stranku na ovim izborima. Nema nikakve sumnje. Napravili smo grešku jer smo čekali da se s njime obračuna pravna država. Tu načelnu podršku institucije svakako imaju, neka neovisno rade svoj posao, ali mi smo trebali već odmah na početku prepoznati o čemu se radi i reći da je Brkić politički neodrživ u stranci te da joj radi nemjerljivu reputacijsku štetu. To bi birači prepoznali kao početak žestokog obračuna s klijentelizmom i korupcijom u našim redovima. I kao bivši član stranke koji je iz nje isključen Brkić bi puno manje mogao utjecati na naše biračko tijelo u predizbornoj kampanji. Ovako su birači u njemu vidjeli ono što on formalno predstavlja – zamjenika predsjednika stranke i potpredsjednika Sabora koji radi to što radi. Ja sam svoje Plenkoviću rekao, čekamo da on prelomi”.

Zagreb: Premijer na Badnjak u Bogovićevoj poput zvijezde, okupljeni poželjeli selfie 24.12.2018., Zagreb – Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima Gordanom Jandrokovicem i Davorom Bozinovicem za Badnjak je prosetao Bogovicevom ulicom i izazvao zanimanje posjetitelja spice, okupljeni su se htjeli fotografirati za uspomenu.
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

TAJ VISOKI IZVOR IZ HDZa NAVODI kako je stranci štetilo sve ono s čime se Brkić povezuje već duže vrijeme. Kao prvo procjenjuje da je stranci štetio poslovni model njegova brata Joze, koji je na nevjerojatan način uspio dobiti na korištenje više desetaka poslovnih prostora u Zagrebu, što je običnim građanima i poduzetnicima gotovo nezamislivo u toj mjeri. Jozo Brkić potom najčešće nije poduzimao ono što je najavljivao da će učiniti s tim prostorima, pojavile su se i ozbiljne indicije da je tražio model kako da zaobiđe propise i pronađe partnere koji će s njime razvijati te projekte, u nekim situacijama ostao je dužan za najam, pa je na koncu ostao bez nekih prostora. Isti izvor navodi da stranci reputacijski štete i Brkićevi sporni angažmani iz ranije prošlosti, nedoumice povezane s imovinskom karticom te naposljetku ono što je zasad na razini čvrstih indicija otkriveno u aferi SMS. To su sve izraženije sumnje da je upravo Brkić bio ključna osoba te afere koja je bivšeg MUP-ova informatičara Franju Vargu angažirala i poticala na raznovrsne neprimjerene i nezakonite aktivnosti s ciljem da se politički pomogne HDZ-u tijekom ranijih izbora, a ne samo da nezakonito nadzire njemu bliske ženske osobe, što se i formalno istražuje.

PLENKOVIĆU BLISKI SURADNICI posljednjih dan pritiskali su ga da konačno krene u akciju. “Imaš ti pravo”. To je kratko izjavio hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik HDZ-a u razgovoru s jednim od tih svojih bliskih suradnika tijekom vikenda. Rekao mu je to nakon podužeg razgovora u kojem mu je taj bliski suradnik ponovio ono što su mu tijekom proteklog tjedna, svaki na svoj način govorili i drugi njegovi bliski suradnici iz stranke.

Nacional je ustanovio da je s tim stavom Plenkoviću došlo najmanje šest njegovih bliskih suradnika iz vrha stranke, Vlade i Sabora, svi utjecajni članovi Predsjedništva HDZ-a. Uvjeravali su ga i objašnjavali zašto bi napokon morao prelomiti i riješiti se Milijana Brkića, aktualnog potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a. Prema tvrdnjama izvora iz vrha stranke, svi oni na Plenkovića su izvršili veliki pritisak da se Brkića izbaci iz stranke. Evo što je o tomu za Nacional izjavila jedna osoba koja je u to izravno upućena:

“SVI SPOMENUTI SU MU REKLI DA BRKIĆU više nema mjesta u stranci. To su mu svatko na svoj način žestoko elaborirali. Rekli su mu da se Brkićev angažman tijekom posljednjih nekoliko tjedana može svesti na četiri riječi: klasična izdaja stranačkih interesa. Oni nepodijeljeno smatraju da se Brkić aktivno angažirao kako bi dio stranačkih simpatizera svoje glasove na izborima dao ili Ruži Tomašić, ili Marijani Petir te da je stranku oštetio za otprilike pet posto glasova. Među njima je raspoloženje takvo da oni smatraju da je Brkić stranci napravio nemjerljivu štetu i da se mora ići u konačni obračun i to što je prije moguće. Plenković još nije prelomio, ali se čini da hoće i da je svjestan da su ti njegovi suradnici u pravu te da se to mora obaviti što je prije moguće. Jer svako oklijevanje članstvu šalje nove zbunjujuće poruke, a može se pretvoriti i u novo propitivanje Plenkovićevih liderskih kapaciteta, ovaj put među njegovim najbližim suradnicima. Koji zasad čekaju njegov mig da iniciraju scenarij koji su mu po pitanju obračuna s Brkićem jasno sugerirali”.

TRAŽENJEM IZBORA OPONENTI žele poručiti Plenkoviću da je osobno odgovoran za podbačaj na izborima, da se udaljava od desnih birača, ali i da iritira javnost jer je bahat i tolerira korupciju i klijentelizam

U VRHU HDZ-A PROCJENJUJE SE DA BRKIĆ nije jedini koji je naštetio stranci na netom održanim izborima. Dva izvora iz vrha stranke navode da su HDZ-u naštetili i neki drugi pojedinci, odnosno afere koje se s njima povezuju.

Prvenstveno misle da Plenković nije trebao ignorirati afere u kojima su se našli neki njegovi ministri. Naročito ne one u kojima se tijekom protekle godine više puta nalazio nestranački ministar financija Zdravko Marić iz vremena kada je u središtu javne pozornosti bila afera Agrokor, koji je više puta javno iznosio neistine te neuvjerljivo objašnjavao situacije zbog kojih je velik dio javnosti smatrao da se nalazi u sukobu interesa. Zatim smatraju da se Plenković također trebao zahvaliti na suradnji još nekim članovima svoje vlade – ministrici Gabrijeli Žalac nakon što je skrivila prometnu nesreću vozeći bez valjane vozačke dozvole i nakon što se našla u drugim neugodnim situacijama povezanim s porijeklom dijela obiteljske imovine, ministru Tomislavu Tolušiću u najmanju ruku zbog afere s imovinskom karticom, pa i ministru Milanu Kujundžiću koji je više puta iritirao javnost svojom potkapacitiranošću da počne rješavati goruće probleme u zdravstvenom sustavu. Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a o tomu kaže:

“Sve su te afere itekako mogle utjecati na raspoloženje onih birača koji naginju HDZ-u, ali su ostali kod kuće i nisu izišli na prošle izbore. Kalkuliranje s tim situacijama sada legitimno koriste Plenkovićevi unutarstranački oponenti. Stier je upravo na to aludirao u dijelu svojih prošlotjednih istupa. Međutim, bilo je i drugih sličnih situacija. Ministar Pavić je svojim neiskustvom svakako pridonio tomu da su predstavnici sindikata organizirali referendum o mirovinskoj reformi koji je također negativno utjecao na imidž Vlade, a posredno i na rezultate izbora”.

27.09.2017., Zagreb – U dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta odrzana je tribina Sudski procesi protiv hrvatskih branitelja i posljedice za Hrvate u BiH i Hrvatskoj. Na tribini su govorili general Marinko Kresic, general Zlatan Mijo Jelic i general Zeljko Siljeg. Davor Ivo Stier, Miro Kovac.
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

U STRANAČKOM KRILU BLISKOM PLENKOVIĆU SMATRAJU da je i Crkva pridonijela mobilizaciji desnice koja je, iako razjedinjena, uspjela odvući znatan broj birača od HDZ-a. O tomu izvor blizak vrhu HDZ-a kaže: “Bozanić je uvjerljivo najslabiji čelni čovjek Crkve u posljednjih par desetljeća. On ima stanoviti utjecaj tek u dijelu Zagrebačke nadbiskupije, napravio je u posljednje vrijeme povijesni iskorak povezan s određenjem Kaptola o Holokaustu, ali je njegov utjecaj na veći broj biskupa izrazito desne orijentacije na terenu i dalje potpuno zanemariv. Taj desni dio Crkve potpuno je izvan prostora i vremena i šteti imidžu države, pothranjujući inicijative poput Hoda za život i slično. Neoustaški dio populacije blizak tim krugovima također nije mali. Svi su ti segmenti utjecali na rezultat izbora za Europski parlament. Taj je utjecaj beznačajan kada je u pitanju ukupni sastav hrvatskih europarlamentaraca, ali je to puno značajnije kada je u pitanju ozračje na domaćoj političkoj sceni”.

JEDAN OD BLISKIH SURADNIKA ANDREJA PLENKOVIĆA navodi da je u društvenom kontekstu u kojem HDZ i SDP zajedno osvajaju tek nešto više od 40 posto glasova naročito zabrinjavajuć uzak koalicijski potencijal HDZ-a nakon sljedećih parlamentarnih izbora.

On također smatra da Plenković mora vrlo brzo pokazati izraženije liderske kapacitete, naročito u obračunu s Brkićem i to, među ostalim, kako bi spriječio unutarstranačku oporbu da ga, po njemu licemjerno, optužuje za odmicanje od tradicionalnog biračkog tijela HDZ-a. Taj izvor o tomu kaže:

“Gledajući unatrag više desetljeća, teško je pronaći stranačkog lidera HDZ-a koji je povukao više poteza kako bi se približio stranci tradicionalno bliskim grupacijama. Tu prvenstveno mislim na dodatni novac koji se iz proračuna treba izdvajati za braniteljske mirovine. Zbog toga je ionako već na udaru oporbe i znatnog dijela javnosti koja je iziritirana tolikim braniteljskim privilegijama. Osim toga, za vrijeme njegova mandata ministar obrane Damir Krstičević je u rujnu prošle godine, prilikom povratka vojske u Ploče, govorio o novom operativnom razmještaju HV-a kojim Vlada Andreja Plenkovića vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu. Nejasno je kako se u taj kontekst uklapaju kritike da se HDZ pod Plenkovićevim vodstvom udaljava od svog biračkog tijela. Naročito kada se u obzir uzme recentni porast BDP-a iznad svih očekivanja”.

LOJALNI LJUDI traže od Plenkovića da napokon pokaže odlučnost i obračuna se s odgovornima za opstrukciju izbora, ali i upozoravaju da neodlučnošću dovodi u pitanje njihovu lojalnost

Zbog svega navedenoga ti ljudi iz vrha stranke i Vlade, njih najmanje šestorica, smatraju da se Milijana Brkića treba što prije izbaciti iz HDZ-a. Oni misle i da će se Plenković nakon rješavanja Brkića lakše nositi s nedavno iskazanim ambicijama Davora Ive Stiera i Mire Kovača da preuzmu stranku. Jedan od te šestorice o tome kaže:

“Sa Stierom se još može pričati. On zasigurno neće prelaziti granice i borit će se u okviru demokratskih standarda. Osim toga, Stier ne podnosi Brkića. S druge strane, Kovač je navezan na Brkića koji zna da ni u kom slučaju ne može biti predsjednički kandidat. Pa će pružiti Kovaču svu svoju logističku potporu da zadrži svoj stranački utjecaj. Ima Plenković i drugih oponenata koji zasad ne progovaraju, poput Domagoja Miloševića. Sa svima se njima puno lakše može nositi ako napravi zaokret i najavi da će stranku povesti u drugom smjeru, odnosno da će napraviti žešći otklon od klijentelizma i korupcije”.

U VRHU HDZ-A BLISKOM PLENKOVIĆU smatraju da se ti potezi moraju povući za nekoliko tjedana. Potom bi uslijedili novi rezovi. Plenkoviću su već sugerirali da žurno mora promijeniti vodstvo stranačkih organizaciju u Zagrebu, Splitu i Osijeku koje su ostvarile razočaravajuće rezultate na proteklim izborima. Bio bi to uvod u novi osjetljivi potez – potencijalnu rekonstrukciju Vlade koja bi trebala poslati dodatni signal biračkom tijelu uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, da Plenković u novi mandat na čelu Vlade ne namjerava ići opterećen bilo čijim aferama. U svemu tome ključan je pravi vremenski slijed zamišljenih osjetljivih koraka. O tomu visoki politički izvor iz HDZ-a kaže:

“Bit će nam potreban svaki kvalitetan i iskusan lojalan stranački čovjek. U sve to treba još uklopiti i predsjedničku kampanju i unutarstranačke izbore koji se trebaju održati do proljeća 2020. Na Plenkoviću je da odluči kojim redom će vući pojedine poteze, hoće li izbjeći rekonstrukciju Vlade i hoće li čekati s unutarstranačkim izborima prije predsjedničkih. Tu su i Plenkovićeve europske perspektive koje mogu dramatično utjecati i na unutarpolitička zbivanja. Sve to vrlo brzo pokazat će od čega je doista u političkom smislu Plenković satkan”.

Komentiraj