EKSKLUZIVNO: Milan Bandić nije bio samo gradonačelnik, nego je s arapskim tajkunom Alabbarom mešetario desecima milijuna eura iz turističkog sektora

U ZADNJOJ TAKVOJ OPERACIJI koja pokazuje stvarnu bit njegova funkcioniranja, Bandić je nagovarao Muhameda Alabbara da kupi Sunce hotele s milijun četvornih metara zemljišta na Jadranu. Obožavao je tajkuna kojem je u Zagrebu htio povjeriti projekt težak 500 mil. eura, a čija filijala u Beogradu figurira kao paravan za plasman nepoznatog kapitala zaštićen umalo kao državna tajna

Iznenada preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imao je jedan intrigantan razlog zašto se pretprošlog tjedna, svega par sati prije svoje smrti, tajno sastao s arapskim tajkunom Muhamedom Alabbarom, nesuđenim investitorom u kontroverzni Bandićev projekt ‘’Zagreb na Savi’’. Alabbar je pretprošle subote boravio u tajnom posjetu Zagrebu, gdje je doputovao u društvu s bliskim Bandićevim prijateljem Sergijem Ivanovićem i potom se na jednoj diskretnoj lokaciji sastao s Bandićem.

Prema tvrdnjama Bandiću bliskih izvora, razlog njihova sastanka nije bio samo prijateljski, još manje usputan, nego su se oni sastali zbog posla u čiju se realizaciju Bandić zakulisno uključio.

I to vjerojatno kao ključni predstavnik skrivenih ulagača, moguće svojih tajnih partnera, u poznatu turističku tvrtku Sunce hoteli većinskog vlasnika Jake Andabaka koji su tu investiciju trebali realizirati pod okriljem Alabbarova Eagle Hillsa.

Nije isključeno da su ti ulagači prvenstveno zainteresirani za milijun četvornih metara zemljišta na Jadranu – u Tučepima, Brelima i na Braču koje su u vlasništvu Sunce hotela. Zajedno s bračkom međunarodnom zračnom lukom, jedinom na nekom hrvatskom otoku, čiji su Sunce hoteli s 50,2 posto značajan suvlasnik.

A upravo ta nepoznata okolnost počinje bacati novo svjetlo dosad malo poznate i pomno skrivane Bandićeve lukrativne aktivnosti. Iste one zbog kojih su ga još za života počeli povezivati s netransparentnošću i trgovinom utjecajem, a sve to skupa znatno je pridonosilo i rastu sumnji u to da je on raspolagao ogromnom skrivenom imovinom koju su za njega čuvale razne osobe od njegova povjerenja. Koju je moguće stekao ponašajući se kao ključni zakulisni broker u još nekim velikim poslovnim transakcijama iz turističkog, ali i drugih gospodarskih sektora. A sve to omogućila mu je politička pozicija na kojoj se nalazio punih dvadeset godina.

Vlasnik Sunce hotela Jako Andabak i zagrebački gradonačelnik MIlan Bandić susretali su se jednom godišnje na Livanjskim večerima, a 2009. i na ‘Biloj noći Hajduka’. PHOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Prema tvrdnjama upućenih poslovnih izvora bliskih Bandiću, donedavni zagrebački gradonačelnik na strani kupca umiješao se u prodaju Sunce hotela, jedne od pet najvećih hrvatskih hotelijerskih tvrtki.

Ta tvrtka, do prošle godine poznata pod imenom Bluesun hoteli, inače u većinskom vlasništvu poduzetnika Jake Andabaka, nedavno je bila pred prodajom američkom investicijskom fondu KSL Capital Partners iz Denvera. Pregovori o realizaciji te transakcije bili su privedeni kraju, bila je dogovorena i cijena, ali njihovi predstavnici tu transakciju nisu uspjeli dovršiti u roku u kojem su imali ekskluzivno pravo realizirati tu kupnju.

Isprva je taj rok istekao potkraj 2020., a potom je Andabak dodatno produžavao taj rok do konca veljače. Komplicirali su se neki zahtjevi banaka koje su trebale financirati kupnju, a potom su se pojavile i nove ideje i prohtjevi investitora i sve je to dovelo do toga da je Andabak mogao uvesti novog kandidata u pregovore bez da prekrši ono što je potpisao prema tom američkom fondu.

Međutim, već i prije isteka tog roka Andabaka je kontaktirao Sergije Ivanović lobirajući da se Andabak okrene Eagle Hillsu, tvrtki koju predstavlja Alabbar. Prema tvrdnjama izvora bliskih Andabaku, Eagle Hills isprva se pojavio kao jedna od sveukupno čak 22 tvrtke koje su iskazale načelan interes za kupovinu Sunce hotela. Navodno se čak toliko kandidata javilo na javni poziv konzultantske tvrtke KPMG koju je Andabak angažirao da pripremi tu transakciju.

Prema tvrdnjama upućenih poslovnih izvora, upravo je Bandić značajno, možda i ključno pridonio tome da se u tu transakciju ozbiljnije umiješa Alabbar. Eagle Hills je potom koncem veljače od Andabaka dobio ekskluzivno pravo dovršiti kupnju Sunce hotela u roku od sljedećih 45 dana. Alabbar trenutno dubinski snima Sunce hotele, a angažirao je i neke hrvatske eksperte za realizaciju pojedinih dijelova dubinskog snimanja i raznih drugih stručnih procjena. Među njima se nalazi i tvrtka Horwath i Horwath konzalting, za koju se tvrdi da procjenjuje vrijednost nekretnina i poslovanja te kompanije u većinskom Andabakovu vlasništvu.

 

Već i prije isteka roka Andabaka je kontaktirao Sergije Ivanović, lobirajući da se Andabak okrene Eagle Hillsu, tvrtki koju Alabbar predstavlja. Ta tvrtka bila je jedan od čak 22 ponuđača zainteresirana za projekt

 

Upravo je ta transakcija po svemu sudeći bila razlog zašto su se Bandić i Alabbar sastali svega par sati prije iznenadne Bandićeve smrti.

Poslovni izvor koji je upućen u detalje te transakcije izjavio je za Nacional kako je Bandić vjerojatno bio frontmen možda i ključne grupacije stvarnih investitora u Sunce hotele, koji su trebali ostati skriveni iza Eagle Hillsa. Da Eagle Hills vrlo vjerojatno nije ključni investitor u taj projekt sugerira još nešto. Tvrdi se da su predstavnici Eagle Hillsa ispitivali postoji li interes španjolske tvrtke Melia Hotels International, 1,4 milijarde eura vrijedne grupacije s 326 hotela, da sudjeluju u ovoj transakciji.

Moguće je, doduše, da Melia Hotels nisu bili predviđeni za kapitalno ulaganje, nego kao potencijalni voditelj poslovanja.

Sličnu su ulogu u tom poslu predstavnici KSL Capital Partnersa predvidjeli za hrvatsku hotelsku kuću Valamar, što je nedavno Nacional otkrio.

Da se to dogodilo ta je transakcija trebala dovesti i do velikih promjena na hrvatskom turističkom tržištu, odnosno do promjena odnosa među najvećim hrvatskim hotelskim lancima. Naime, sva tri izvora koji su Nacionalu tada potvrdili da je Andabak bio blizu prodaje svoje tvrtke spomenutom američkom fondu, istovremeno su potvrdili da bi nakon finalizacije cijelog posla s američkim fondom upravljanje Sunce hotelima preuzeo porečki Valamar. To bi značilo da bi ta tvrtka još više učvrstila svoju poziciju kao najveća hrvatska hotelijerska kompanija jer bi pod upravljanje uz trenutnih šezdesetak vlastitih hotela dobila još dodatnih 12 hotela i jedan kamp, koliko i trenutno u svojem portfelju imaju Sunce hoteli. U turističkom sektoru nisu rijetkost poslovi u kojima se upravljanje hotela prepušta drugoj, u pravilu većoj tvrtki. Posljednji takav slučaj u hrvatskom turističkom sektoru dogodio se početkom ove godine, kada je crikvenički Jadran preuzeo upravljanje nad hotelima Lišanj i Horizont u Novom Vinodolskom, hotelom Noemia u Baškoj Vodi i kompleksom Garden Palace Resort Bella Natura u Umagu.

Nije to jedina okolnost koja naznačuje da se može propitivati čiji kapital Eagle Hills planira angažirati za kupovinu Sunce hotela. Eagle Hills ključni je partner u već umalo ‘’epskom’’ projektu ‘’Beograd na vodi’’.

Projekt je to koji je 2012. bio predstavljen kao ulaganje više od tri milijarde dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u oko dva milijuna kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, uz otvaranje 200.000 novih radnih mjesta. Obuhvaćao je izgradnju nebodera visokog 220 metara, shopping centara, opere, više od 2000 apartmana koje će kupovati najbogatiji ljudi na svijetu, avenije široke 40 metara.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u vrijeme kad je s Muhamedom Alabbarom dogovarao realizaciju projekta ‘Zagreb na Savi’. PHOTO: Eagle Hills

 

Bio je najavljen kao projekt ukupne vrijednosti osam milijardi dolara koji je u roku od šest do osam godina kompletnu privredu Srbije trebao dovesti u vrh Europe i svijeta. Bio je to suštinski prvi ozbiljni angažman tvrtke Eagle Hills osnovane 2014. i uključene otad u projekte u UAE-u, Bahreinu, Etiopiji, Jordanu, Maroku, Omanu.

„Beograd na vodi“bio je jedan od najvažnijih izbornih aduta koji su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću omogućili da 2012. postane najmoćniji čovjek u zemlji. Međutim, unatoč Vučićevoj tvrdnji da će taj projekt u roku od šest do osam godina kompletnu srpsku ekonomiju dovesti u vrh Europe i svijeta, u sljedećih sedam godina u “Beogradu na vodi” sagrađeni su tek jedna stambena zgrada, kavana i šetalište dugo nekoliko stotina metara. Arhitekti to naselje nazivaju nakaznim, a uz projekt se često vezuje pridjev “kontroverzni” koji se u Srbiji obično koristi kada se uspješni kriminalci nazivaju “kontroverznim biznismenima”.

 

Nije isključeno da su ulagači prvenstveno zainteresirani za milijun četvornih metara zemljišta na Jadranu – u Tučepima, Brelima i na Braču – koje je u vlasništvu Sunce hotela

 

Neki ključni elementi ugovora Vlade Srbije s arapskim investitorom i dalje nisu poznati. Štoviše, dvije godine poslije Vučićevih obećanja o “Beogradu na vodi”, srpska vlada je uređenje tog dijela obale Save utvrdila kao projekt od posebnog državnog značaja. U travnju 2015. je srpski parlament usvojio “lex specialis” o posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole zbog izgradnje “Beograda na vodi”.

Odlučeno je da se iz tog posla izbaci svaka konkurencija. Isključeno je i mišljenje većine srpskih arhitekata i urbanista. Odbačene su primjedbe Srpske akademije znanosti i umjetnosti. Privremene gradske vlasti su stavile izvan snage studiju o ograničavanju izgradnje visokih objekata u srpskoj metropoli.

Zbog tog Vučićeva projekta je zatvorena glavna željeznička stanica, s tim da nije ponuđena adekvatna alternativa, tako da se putovanje vlakom u Beograd ili iz Beograda pretvara u avanturu. Isti je problem i s glavnom autobusnom stanicom jer se i ona nalazi na području “Beograda na vodi”.

S tog prostora su uklonjeni deseci kilometara željezničkih tračnica, srušeno je više od 200 objekata, raseljeno oko 250 obitelji koje su, mora se priznati, uglavnom živjele u dotrajalim zgradama i željezničkim vagonima. Procjenjuje se da vrijednost infrastrukturnih radova koje je država Srbija izvela zbog “Beograda na vodi” prelazi milijardu eura.

Eagle Hills International, trenutno ključni pregovarač kao nominalno zainteresirani investitor u Sunce hotele u Hrvatskoj, zapravo je tvrtka koja je osnovana u UAE-u u svibnju 2014. godine, a tri mjeseca kasnije je u Srbiji nastala firma Eagle Hills Properties.

Sergije Ivanović, savjetnik Muhameda Alabbara i prijatelj Milana Bandića, bio je s njima na zadnjem sastanku 27. veljače, ali ne želi reći što su pričali. PHOTO: Privatni album

 

Srpska vlada je u lipnju 2015. osnovala tvrtku “Beograd na vodi”, kao nositelja projekta uređenja obale Save. Mjesec i po dana kasnije Arapi su uložili 22.000 eura i time postali vlasnici čak 68 posto tvrtke “Beograd na vodi”, iako su najavljivali investiciju veću od tri milijarde dolara.

Ali to se ni do danas ni približno nije dogodilo. Ne samo da je tvrtka Eagle Hills uplatom 22.000 eura postala vlasnik ne samo više od dvije trećine tvrtke “Beograd na vodi”, već i zemljišta vrijednog 700 milijuna eura, uz zaobilaženje srpskih zakona i ograničavanje mogućnosti države Srbije što se tiče toga kakve propise smije donositi u budućnosti. Arapi su, doduše, obećali da će uložiti 150 milijuna eura i osigurati kredit u istoj vrijednosti.

S tim što Srbija nema nikakvo pravo odlučivanja o tom projektu jer je partner iz UAE-a većinski vlasnik pa sam donosi odluke o cijenama nekretnina, izvođačima radova, dinamici izgradnje, zaduživanju, isplati dobiti, reinvestiranju, što ostavlja širok prostor za razne vrste potencijalnih malverzacija i drastično manju zaradu srpske strane. Pa se ni do danas ne nazire tko zapravo ulaže novac u razvoj tog projekta. Jer je sve vezano uz taj projekt praktički proglašeno državnom tajnom.

Kako godine prolaze sve su izraženije sumnje da je Eagle Hills poslužio samo kao paravan za netransparentno reinvestiranje i plasiranje, ukratko – pranje domaćeg srpskog kapitala nekolicine privilegiranih tajkuna bliskih Vučiću, a možda dijelom i skrivenog Vučićeva kapitala.

Na taj širi kontekst angažmana Eagle Hillsa Nacional je upozorio još na proljeće 2019., kada je Bandić lepezom identično netransparentnih manevara Eagle Hills naumio uvesti kao privilegiranog investitora za projekt ‘’Zagreb na Savi’’. S procijenjenom vrijednošću od “samo” 500 milijuna eura, na površini nešto manjoj od milijun kvadratnih metara, uz predviđenu izgradnju stambenih i poslovnih zgrada, šetališta, parkova, novih prometnica, shopping centara, ugostiteljskih objekata, ‘’Zagreb na Savi’’ je za kompaniju iz UAE-a, u usporedbi s brojkama vezanim za “Beograd na vodi”, trebao biti jednostavan posao, umalo nešto kao gradnja malo veće kućice za lutku Barbie.

Ali je žestoka reakcija javnosti praćena prosvjedima i žestokim propitivanjima medija sve to u Hrvatskoj blokirala, iako se Bandić žestoko zalagao za taj projekt. Opisane okolnosti iz Alabbarova srpskog angažmana vjerojatno su za Bandića bile komparativne prednosti zbog kojih je bio sklon tom arapskom tajkunu.

Zajedno s činjenicom da je s Alabbarom poslovno povezan i Sergije Ivanović, prema kojemu je Bandić gajio i posebne osobne sentimente.

Nacional je u prošlom broju otkrio da je Bandić s Ivanovićem bio intenzivno privatno povezan jer je njegov otac Petar Ivanović bio Bandićev politički mentor i savjetnik, koji je učlanio Bandića u Komunističku partiju i omogućio mu prvi posao u tvornici Ledo. Njih dvojica bili su nerazdvojni, poput oca i sina. Nakon smrti njegova oca Sergije Ivanović i Bandić dodatno su se zbližili, a Ivanović je prošao i osobnu tešku zdravstvenu kalvariju koja je ostavila posljedice na njega.

Ivanović je 2012. zahvaljujući početku projekta ‘’Beograd na vodi’’ preko očevih prijatelja upoznao tajkuna Alabbara, počeo s njim surađivati i praktički se preselio u Dubai. Upravo Ivanović je upoznao Bandića i Alabbara te je tako došlo do ideje o ‘’Zagrebu na Savi’’. Sve su to okolnosti bitne za razumijevanje konteksta u kojem se Eagle Hills nakon propasti projekta ‘’Zagreb na Savi’’ prometnuo u ključnog potencijalnog kupca za Sunce hotele Jake Andabaka.

Ali postoje i još neke okolnosti koje ukazuju na to da taj deal nije bio jedini Bandićev zakulisni izlet u turistički sektor. Potencijalna investicija u Sunce hotele pod okriljem Eagle Hillsa bila bi najveća u turističkom sektoru otkako je Adris grupa za oko 135 milijuna eura sredinom 2018. kupila hotele tvrtke HUP Zagreb pokojnog Anđelka Leke.

“Leko, Bandić i ja nalazili smo se svaki tjedan na ručku u Sheratonu. Bandić je poštovao Leku kao oca, kod njega je i odsjeo kad je došao iz Hercegovine u Zagreb, ali nikad nisam čuo da razgovaraju o poslu”, izjavio je koncem lipnja 2018. za Večernji list tadašnji ruski ambasador Anvar Azimov. Ali to ne znači da Leko i Bandić o poslu nisu diskutirali. A u situacijama kada su to i činili, to nije bilo u prisustvu Anvara Azimova.

Je li Milan Bandić imao neku skrivenu ulogu u prodaji Lekinih hotela Vlahovićevoj Adris grupi? Posredan odgovor na to pitanje moguće naznačuje jedna u usporedbi s netom spomenutom relativno sitna, ali indikativna transakcija.

Bandićeva supruga Vesna prodala je Anti Vlahoviću, bivšem predsjedniku Uprave Adris Grupe, 38,49 četvornih metara stana koji se nekad nalazio u kućici u dvorištu zgrade u Preradovićevoj 13 koja se u međuvremenu srušila, za 150 tisuća eura.

U vrijeme kada se četvorni metar dotrajalih stanova u centru Zagreba prodavao po najviše 2500 eura, Vlahović je Bandićevoj supruzi za četvorni metar stana u srušenoj kućici platio 3897 eura.

To proizlazi iz zemljišnih knjiga, gdje je u zbirci položenih ugovora i onaj koji su tri mjeseca nakon što je Vlahović otkupio Lekine hotele Vesna Bandić i Ante Vlahović sklopili 28. rujna 2018., do kojeg je početkom veljače 2020. došao Jutarnji list. Vlahović je na parceli pokraj te izgradio svoju vilu.

Milan Bandić i Muhamed Alabbar susreli su se u prisnoj i prijateljskoj atmosferi, ali puno dublje su ih vezivali lukrativni poslovni projekti. PHOTO: Privatni album

 

Vesna Bandić je odvjetniku dala specijalnu punomoć da u njezino ime “zaključi, potpiše i kod javnog bilježnika ovjerni ugovor o kupoprodaji nekretnine temeljem kojih će se nekretnina prodati kupcu za iznos od 150 tisuća eura”. Punomoć se odnosila i na to da odvjetnik “primi i preuzme ukupnu ugovorenu kupoprodajnu cijenu na svoj račun te da raspolaže s navedenim iznosom sukladno uputama mojim (Vesne Bandić) ili uputama mojega supruga Milana Bandića”. Ove okolnosti nisu jedina indicija koja Bandića povezuje s prodajom Lekinih hotela Adris grupi. Pod Bandićevim ‘’pokroviteljstvom’’ odvijali su se i neki drugi razgovori povezani s tom transakcijom. A sve to budi sumnju da se nedavno preminuli zagrebački gradonačelnik nije u te razgovore upustio samo zato kako bi Anđelku Leki vratio uslugu jer je kod njega odsjeo u prvim danima kada je iz Hercegovine doputovao u Zagreb. Sve to tek je tračak svjetla koji pokazuje u kakvim se sve krugovima Bandić kretao, da ti krugovi značajno izlaze iz političkih okvira te da su njegove aktivnosti ostavile traga u znatno širem miljeu koji je zasigurno uzdrman njegovim naglim odlaskom.

Jako Andabak koji nastoji prodati Sunce hotele, u posve je neutralnoj poziciji prema tim Bandićevim zakulisnim aktivnostima. On se s Bandićem upoznao 1992., ali se nakon toga nisu pretjerano družili. Susreli bi se svake godine tek jednom, na Livanjskoj večeri u Zagrebu. Mimo toga nijednu kavu nisu popili.

Andabak Sunce hotele nastoji prodati onome tko ponudi više, u kompleksnim poslovnim okolnostima. Prodaja Sunce hotela nije pretjerano iznenađujuća jer je sredinom ljeta poslovni tjednik Lider objavio da Andabak planira prodaju svog hotelijerskog biznisa i to nakon što je Generali osiguranju uspješno prodao Izvor osiguranje. Pitanje je samo koliko će na cijenu utjecati loša turistička sezona koja je iza Sunce hotela, ali i svih ostalih hotela u Hrvatskoj, kao i potpuno nepoznate okolnosti oko turističke sezone 2021., na koju će također veliki utjecaj imati pandemija koronavirusa i distribucija cjepiva u državama Europske unije.

Po do sada dostupnim službenim podacima, Sunce hoteli su u prvih devet mjeseci 2020. zbog utjecaja pandemije ostvarili 161,17 milijuna kuna poslovnih prihoda ili 60,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., a gubitak je iznosio 45,65 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije ostvarena neto dobit od 78,4 milijuna kuna. Podaci su to iz financijskog izvješća koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, u kojemu Uprava Sunce hotela navodi da je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarena pozitivna EBITDA u iznosu od 13,7 milijuna kuna, što je za 118,5 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2019.

 

Sergije Ivanović nije želio odgovoriti na upit, ali njemu bliski izvori navode da Bandić nije imao veze s transakcijom oko Sunce hotela, nego se sve odvijalo isključivo putem konzultantske kuće KPMG

 

“Razlog većeg pada na EBITDA razini je radi pada prihoda uzrokovanog korona-krizom, no taj pad i utjecaj na EBITDA-u djelomično je amortiziran radi prihoda od ostvarene direktne državne potpore za očuvanje radnih mjesta te indirektne državne potpore u vidu otpisa poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna. Kada se isključe prihodi od primljenih državnih potpora, društvo je ostvarilo oko 34 posto lanjskih prihoda u prvih devet mjeseci”, istakli su iz Sunce hotela. U sklopu te grupacije koja je do kraja 2019. poslovala pod nazivom Sunce koncern, da bi se tada promijenio u Sunce hoteli, za smještaj turista pod brendom Bluesun Hotels&Resorts posluje 12 hotela i resorta te jedan kamp u Brelima i Tučepima na Makarskoj rivijeri, Starigradu Paklenica te na otoku Braču, gdje imaju i većinski vlasnički udjel u zračnoj luci Brač.

Preuzimanje jedne od najvećih hrvatskih hotelijerskih kuća trebalo bi se privesti kraju u trenutku kada je cijeli turistički sektor pogođen velikom krizom i kada je puno nepoznanica kada je u pitanju nova turistička sezona te je pitanje kako će tvrtke koje rade u turizmu preživjeti ako sezona 2021. bude jednaka ili čak i gora od sezone 2020. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto se Jako Andabak odlučio na prodaju jer ne želi riskirati da nakon iduće sezone vrijednost njegove tvrtke još više padne.

Zbog kompleksnih okolnosti ta transakcija još nije dovršena. Nakon Bandićeve smrti teško je predvidjeti kakvim će se tijekom odviti Alabbarova ambicija da preuzme Sunce hotele, tko god na koncu pod njegovim okriljem zapravo figurira kao stvarni investitor.

Nacional je kontaktirao Sergija Ivanovića s molbom da prokomentira Bandićevu ulogu u kupoprodaji Sunce hotela. Ivanović nije službeno odgovorio na poslani upit. Njemu bliski izvori navode da Bandić s time nije imao nikakve veze, nego da se sve odvijalo isključivo putem konzultantske kuće KPMG koja je za Sunce hotele vodila pripremu prodaje.

 

 

Komentiraj