EK: “Mađarska može kupiti rusko cjepivo”

Zemlje članice EU-a ne moraju pregovarati i zaključivati ugovore o nabavi cjepiva samo s onim proizvođačima s kojima je Komisija zaključila ugovor o nabavi, izjavio je u petak glasnogovornik Komisije Stefan De Keersmacker.

To znači da, Mađarska koja je potpisala ugovor s Rusijom o kupnji dva milijuna doza cjepiva Sputnjik V, ne krši europsku strategiju o cjepivima jer ona ne uključuje rusko cjepivo.

“Zemlje članice su slobodne zaključivati takve ugovore o cjepivima, ali su onda i odgovorne za odobravanje za uporabu na svom teritoriju”, rekao je glasnogovornik De Keersmacker. Bez odobrenja Europske agencije za lijekove takva se cjepiva ne mogu koristiti u drugim članicama EU-a.

Dodao je paralelni pregovori država članica s proizvođačima s kojima je Komisija već zaključila ugovore nisu dopušteni.

“Ali države članice mogu ako to žele pregovarati i zaključiti ugovore o nabavi cjepiva od proizvođača koji nisu obuhvaćeni europskom strategijom o cjepivima”, rekao je.

Što se tiče najave Mađarske da će dati odobrenje za cjepivo koje proizvodi AstraZeneca prije nego što to napravi Europska agencija za lijekove (EMA), De Keersmacker je podsjetio na odredbu ugovora o nabavi cjepiva između Komisije i te tvrtke, prema kojoj distribucija cjepiva nije moguća prije prethodnog odobrenja od EMA-e.

Iz toga proizlazi da mađarsko eventualno ranije odobrenje toga cjepiva ne znači ništa jer ga ionako ne može dobiti prije nego što bude odobreno za uporabu u cijeloj Uniji.

Očekuje se da će EMA 29. siječnja dati pozitivnu preporuku za korištenje cjepiva tvrtke AstraZeneca.

Komentiraj