EFJ: “U Hrvatskoj sudskim tužbama ušutkuju i zastrašuju novinare”

Europska federacija novinara osudila je danas novi val tužbi protiv medija u Hrvatskoj, a njezin glavni tajnik Ricardo Gutiérrez izjavio je kako “nema sumnje da se koriste kao sredstvo za zastrašivanje i ušutkavanje onih koji izvještavaju u javnom interesu.”

Riječ je o valu takozvanih SLAPP tužbi, što je akronim engleske sintagme “Strategic lawsuit against public participation”, a označava tužbe koje nisu podnesene u dobroj vjeri i s ciljem ispravljanja nepravdi, nego kako bi se kritički novinari opteretili sudskim postupcima i tako cenzurirali, zastrašili i ušutkali. Svjetska novinarska udruženja SLAPP tužbe smatraju “ozbiljnim i opasnim mehanizmom koji ugrožava slobodu medija”.

Na desetke SLAPP-tužbi dobili su portal Telegram.hr i novinarka tog portala Dora Kršul, portali Virovitica.net i Index.hr. Tužbe su pokrenuli bivši visokopozicionirani političari – bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš, a među tužiteljima je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prenosi Europska federacija novinara.

Bivši ministar poljoprivrede Tolušić podigao je protiv portala Telegram, Index i Virovitica.net ukupno 11 tužbi. Sporni su se članci odnosili na Tolušićevu vinariju, kao i na postupak pokrenut protiv njega zbog neispravnog popunjavanja imovinske kartice.

Portal Virovitica.net suočen je s dvjema aktivnim parnicama u kojima Tolušić potražuje oko 40.000 kuna zbog novinarskog izvještavanja o prikrivanju imovine. Glavni urednik portala Goran Gazdek također je dobio tužbu saborske zastupnice Romane Nikolić, koja za izvještaj o osuđujućoj presudi traži oko 22.000 kuna.

“Računaju na to da moramo angažirati odvjetnike i braniti se na sudu, pri čemu ne bismo imali vremena za nove priče”, rekao je Gazdek.

“Branimir Glavaš podiže parnice protiv Indexa, a rektor Boras tužio je novinarku Doru Kršul zbog priče napravljene prema svim standardima novinarske profesije”, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare 28. listopada.

“Kritiku svog rada rješavaju podnošenjem tužbi, koje koriste kao oblik zastrašivanja novinara i nametanja cenzure”, dodao je Zovko.

Prema podacima HND-a, u svibnju 2020. godine u Hrvatskoj je bilo aktivno više od 905 parnica protiv 18 medija i novinara u Hrvatskoj, a tužitelji su potraživali ukupno gotovo 68 milijuna kuna (okvirno 9 milijuna eura).

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izjavio je: “Nema sumnje da se SLAPP-tužbe u Hrvatskoj koriste kao sredstvo za zastrašivanje i ušutkavanje onih koji izvještavaju u javnom interesu. Pozivamo Europsku komisiju da hitno riješi ovaj problem na razini cijelog EU-a. Novinari i mediji jednostavno nemaju resursa da se nose s tim uznemirujućim tužbama.”

Komentiraj