Dumbović: “Izgradnja naselja će trajati barem 14 dana, radit ćemo dan i noć”

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović u ponedjeljak je na konferenciji za novinare govorio o izgradnji naselja u predgrađu Petrinje, na Sajmištu, za ljude koji su u potresu ostali bez krova nad glavom ili su im kuće oštećene toliko da u njima nije moguće boraviti.

“Želim da ovo što idemo raditi bude u interesu svima koji nemaju krov nad glavom. Želimo napraviti stambeno kontejnersko naselje, ali želimo investirati u poduzetnike. Bila bi ovdje i kuhinja, ali i jedno malo dječje igralište jer ovo je ogroman potez”, poručio je Dumbović.

Istaknuo je da tu postoji još jedan dio problema – “Imamo još jedan dio koji je s druge strane parcele od 10 tisuća kvadrata, koje bi mogli preko stečajnog upravitelja staviti što prije u funkciju da nam se da na korištenje kako bi se moglo s još nekim eventualnim sadržajima nadograditi”, rekao je, kako prenosi N1.

Petrinjski gradonačelnik rekao je da se na gradnji mora raditi dan i noć i komentirao je koliko bi trebala trajati izgradnja.

“Osuđeni smo na rad i mislim da bi trebalo prije svega kada napravimo jednu dobru analizu, mislim da je realno barem 14 dana. Cilj je da se i sedam dana duže radi, ali da napravimo trajnje rješenje i da ne improviziramo”, zaključio je Darinko Dumbovič na konferenciji za novinare.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Pleter već danas započeo s radom.

Ministar branitelja i voditelj Stožera za obnovu Tomo Medved rekao je da je kontejnersko naselje samo jedan od oblika zbrinjavanja ljudi. Već 369 su postavili uz kuće uz kojij se mještani ne žele maknuti. “Bez obzira što smo svi nestrpljivi i htjeli bismo odmah sve, sve radimo koordinirano i sustavno. Ovo je dokaz da smo vrlo odgovorno pristupili upravljanje krizom. Nažalost, i snijeg nam otežava. Zatražio sam od svih službi dodatni napor kako ni jedan čovjek ne bi bio ostavljen”, naglasio je Medved.

Komentirao je i o Pleteru koji danas počinje preuzimati kuhanje obroka. “Naši vrijedni ugosostitelji, kojima se i sada zahvaljujem, nastavljaju raditi na svojim lokacijama onako kako su to radili i do sad, a Pleter uzima pripremu hrane, poglavito za šire područje Petrinje, ruralna područja oko Gline, po modelu u kojem načelnici i gradonačelnici upućuju prema Stožeru potrebite količine hrane, definiraju punkteve gdje Pleter dovozi, definiraju odgovornu osobu koja preuzima hranu.Pleter dovozi hranu, odgovorne osoebe preuzimaju i organizarju podjelu na svojim područjima”, rekao je Medved.

“Niti jedan čovjek ne smije i neće ostati gladan. Topli obrok je izuzetno važan. Zato s jedne strane program koji je bio do sada se nastavlja od strane naših ugostitelja, a dodatno je angažiran Pleter koji će obroke pripremati i dovoziti, a jedinice lokalne samouprave ih preuzimaju”, naglasio je.

Ugostitelji su rekli da su tamo do srijede.

“U partnerskom odnosu dogovoreno je da oni nastavljaju dokle mogu ili dokle žele, to je na njima. Dokle mogu ili žele, dobrodošli su i nastavljamo s našim partnerskim odnosom. Onog trenutka kad oni odluče prekinuti, mi ćemo naći odgovarajući model i nastaviti hraniti narod”, kazao je Medved.

Komentiraj