Đujić (SDP): “Represija je pretjerana, treba razlikovati navijače od onih koji rade nered”

Zastupnik SDP-a Saša Đujić rekao je u četvrtak da se izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda (foto ilustracija) na športskim natjecanjima ne rješava problem nego se samo povećava represija te ustvrdio da SDP ima bolji prijedlog koji to rješava poručivši kako treba razlikovati navijače od onih koji rade nered.

Pozdravio je prijedlog da se u zakon vrati inkriminacija tučnjave, jer je to do sada bilo tretirano kako narušavanje javnog reda i mira, a policiji je bila sužena mogućnost djelovanja.

Đujić: Strože sankcionirati recidiviste

Založio se za strože sankcioniranje recidivista. Upitao je i zašto je dopuštena granica tolerancije na prisutnost alkohola spuštena na 0,5 promila u krvi, a ne primjerice 0,8 promila kao što je bila ranije, pozdravivši što se uvodi i mogućnost testiranja prisutnosti opojnih droga u organizmu, jer drogu smatra puno većim problemom.

Što se tiče prikrivanja identiteta, Đujić je rekao kako se brane fantomke, pa i šalovi, ali ako lice obojimo klupskim bojama do neprepoznatljvosti onda je to u redu.

Upozorio je na politizaciju sporta te se založio za odstranjivanje iz sporta osoba kojima tamo nije mjesto.

“HDZ je stavio šape na Hrvatski nogometni savez i to ljude jako iritira ljude”, ocijenio je Đujić.

Podsjetio je kako je zakon donesen 2013. i doživio tri izmjene, svaki put poslije nekog nemilog događaja. Pozvao je predlagatelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, da do drugog čitanja popravi zakonski prijedlog i da se pojača prevencija.

Jeckov: Kazne za navijačke kape i šalove strože i od britanskih

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov ocijenila je da je kako je zakonski prijedlog neprecizan, jer sadrži odredbu “prije, za vrijeme i poslije utakmice” što se može vrlo široko tumačiti – od dva sata do dva dana, vremenu u kojem policija ima ogromne ovlasti postupanja.

Propisivanjem kazne od 2.000 do 15.000 kuna ili zatvora do 30 dana zbog posjedovanja navijačkih kapa i šalova (kojima se također može prikriti identitet) otvara se prostor za selektivnu primjenu zakona, što je strožije i od britanskog zakona, smatra Jeckov.

Mostov zastupnik Miro Bulj je, vezano uz jačanje represije, ustvrdio kako su prekršajne sankcije za navijače strožije 3 do 4 puta nego za prometne prekršaje te je upitao hoće li uskoro biti zabranjeno i nošenje zastava na sportsko natjecanje.

Bulj nazvao Stazića koljačem pa zaradio opomenu

Bulj je zaradio opomenu, jer je u raspravi SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića nazvao koljačem zbog njegove izjave da u svibnju 1945. nije posao odrađen do kraja, Stazić je pak pojasnio da se njegova izjava odnosila na ustaške, četničke i belogardejske koljače, ali da su žene i djeca pušteni. Bulj je rekao da stoji iza svega što je rekao, ne želeći na upit predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Furija Radina potvrditi je li Stazića doista nazvao koljačem te dodao kako osuđuje svaki totalitarizam.

Vezano uz zakonski prijedlog, Stazić je ocijenio kako se samo zabranom alkohola i droga problem neće riješiti te da s kriminalnim bandama ne treba imati milosti.

Ines Strenja (Most) ustvrdila je da je zakon duboko diskriminatoran upitavši hoće li se alkotestirati i osobe u svečanim ložama na sportskim natjecanjima. Demantirala je Stazića da su žene i djeca pušteni na Bleiburgu, ustvrdivši kako su ubijeni i da su njihove kosti iskopane u Kočevskom rogu.

Stjepan Čuraj iz Kluba HNS-a drži da je zakonski prijedlog preopćenit te da je potrebno jasno propisati što znači prikrivanje identiteta, kao i alkoholiziranost, odnosno radi li takva osoba probleme, što je prekršaj, a što nije.

Komentiraj