Dugo pripremana prodaja: Čermakov Crodux htio je kupiti mađarski MOL, čak i posredno

Prije konačne odluke o prodaji tvrtke Crodux Derivati Dva slovenskoj tvrtki Petrol, njezin je vlasnik, umirovljeni general Ivan Čermak, u nekoliko navrata razgovarao s više zainteresiranih tvrtki. Jedna od njih, kako saznaje Nacional, bila je i ruski Lukoil koji je već prisutan na hrvatskom tržištu, no najozbiljniji kandidat bio je mađarski MOL, koji je još 2007. godine otkupio lanac Croduxovih benzinskih postaja pod brandom Tifon. MOL je, tvrdi jedan od dva spomenuta izvora, bio u središtu nekoliko mogućih varijanti razvoja situacije oko kupovine Croduxa, od pokušaja da u njegovo ime Čermakovu maloprodajnu mrežu i skladišne prostore kupi mađarska državna energetska tvrtka MVM, pa do pregovora s azerbajdžanskom državnom naftnom kompanijom SOCAR koja je također trebala poslužiti kao posrednik u transakciji. No slovenski je Petrol dao najbolju ponudu, što je prevagnulo u konačnoj odluci o odabiru novog vlasnika. O brojkama ni Petrol ni Čermak nisu željeli govoriti pozivajući se na poslovnu tajnu, no dio medija špekulira da je riječ o iznosu od oko 200 milijuna eura.

Potpredsjednik tvrtke Hrvoje Čermak Nacionalu je potvrdio da je prodaja Croduxa Petrolu prirodan nastavak suradnje započete prije par godina prilikom prodaje poslovanja LPG-a. „Petrol je ozbiljna i etablirana kompanija koja već niz godina uspješno posluje na području Hrvatske i integracija će biti jednostavna“, kazao je. Prema informacijama koje su već neko vrijeme kolale hrvatskim medijskim prostorom, pokušaj prodaje Croduxa trajao je nekoliko posljednjih godina, a dva međusobno neovisna Nacionalova izvora iz naftnih krugova potvrdila su da je Ivan Čermak godinama pripremao teren za prodaju te da je vrlo strpljivo čekao pravog kupca. Ovo nije prva akvizicija između Croduxa i Petrola. Podsjetimo, Čermak je još u ožujku 2019. godine Petrolu prodao svoju tvrtku Crodux plin koja se bavila prodajom prirodnog plina, ukapljenog naftnog plina (UNP) i električne energije, a zadržao je Crodux Derivati Dva. I tada se u medijima špekuliralo kako su pregovori vođeni s više zainteresiranih potencijalnih kupaca. Iste su se glasine – koje general Čermak nikada nije htio službeno potvrditi – čule i posljednjih mjeseci kada je u fokus interesa došla tvrtka Crodux Derivati Dva.

Iako je, dakle, slovenskom Petrolu prepustio svoju maloprodajnu mrežu, Čermak se ipak nije odrekao svojih planova u upstreamu, odnosno na polju istraživanja nafte i plina. Naime, tvrtka Crodux Derivati Dva u paket benzinskih postaja i skladišta pripremljen za prodaju nije stavila i dozvole za istraživanje ugljikovodika na istražnim prostorima Sava-11 i Sava-12, koje je tvrtka dobila 2019. godine. Ta je činjenica donekle i razumljiva uzme li se u obzir podatak da se slovenski Petrol ne bavi istraživanjima i eksploatacijom nafte i plina već isključivo posluje u sektoru trgovine energentima. I Hrvoje Čermak potvrdio nam je da dozvole za istraživanje ni u jednom trenutku nisu bile predmet pregovora između Croduxa i Petrola, te da Crodux Derivati Dva s istražnim radovima planiraju nastaviti ove godine.

Nacionalovi neslužbeni izvori iz naftnih krugova, s druge strane, sumnjaju da će se Čermak duže zadržati i u ovom segmentu poslovanja. Jedan od njih koji dobro poznaje naftnu scenu u Hrvatskoj kaže da je Čermakov princip poslovanja oduvijek bio stvoriti tvrtku, postaviti je na čvrste temelje i onda je prodati i krenuti dalje, pa ne bi bilo iznenađenje da se i dozvole za istraživanje nafte i plina na dva spomenuta istražna prostora uskoro nađu na pregovaračkom stolu, zaključio je.

Komentiraj